Uspešno zaključena 31. mednarodna konferenca Nuclear Energy for New Europe 2022

16. September 2022

V Portorožu je od ponedeljka 12. septembra do četrtka 15. septembra potekala že tradicionalna, 31. mednarodna konferenca Nuclear Energy for New Europe 2022 (Jedrska energija za novo Evropo 2022). O sedanjem in prihodnjem pomenu in vlogi jedrske energije ter temah povezanih z jedrsko energijo je svoje izkušnje in znanje delilo 219 jedrskih strokovnjakov iz 18 držav Evrope, ZDA in Azije. Udeleženci so predstavili 135 prispevkov, med njimi so bili tudi poglobljeni pogledih treh vabljenih predavateljev. Konferenca, ki smo jo organizirali v društvu, že več kot tri desetletja utrjuje vlogo Slovenije v jedrskem sektorju in povezuje jedrsko stroko z vsega sveta.
 

Ob odprtju mednarodne konference je predsednik programskega odbora letošnje konference, dr. Igor Jenčič poudaril dolgoletno tradicijo konferenc, ki jih organizira DJS. Skozi leta je konferenca postala mednarodno priznana, in kot pravi dr. Jenčič, ki pri organizaciji sodeluje že štirinajstič: »gre za eno najpomembnejših in najbolj uglednih konferenc na tem področju v Evropi«. Dolgoletna tradicija in visoka kvaliteta prispevkov na teh srečanjih je tudi jasen indikator, da je Slovenija uspešna in sodobna jedrska država.

V uvodni otvoritvi konference je udeležence pozdravili tudi Jože Dimnik z Ministrstva za Infrastrukturo Republike Slovenije, ki je izpostavil pomembno vlogo jedrske elektrarne v Sloveniji.

Predsednik Evropskega jedrskega združenja (European Nuclear Society - ENS) dr. Leon Cizelj je poudaril pomen izobraževanja in predstavil evropsko mrežo izobraževanj European Nuclear Education Network (ENEN), ki zaznava povečan interes študentov za študij jedrske energetike in jedrske tehnike, saj se je število vpisanih študentov na program jedrske tehnike v zadnjem letu bistveno povečalo.

V zadnjem delu otvoritve konference je predsednik DJS dr. Tomaž Žagar poudaril, da se pomena jedrske energije, ki je domač, zanesljiv in predvidljiv ter s tem nepogrešljiv vir električne energije zaveda vedno več držav, in da jedrsko energijo podpira že več kot polovica Slovencev. Podobno velja tudi za ostale evropske države. Podpora jedrski energiji raste in ji omogoča ponoven vzpon in razvoj.

Prva sekcija prvega dne konference je bila namenjena predstavitvi projekta izgradnje nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK2). Status projekta je predstavil dr. Bruno Glaser iz GEN energije, ki je poudaril, da je glede na več-desetletne pozitivne izkušnje z jedrsko energijo, odločitev za nadaljevanje jedrske opcije v Sloveniji edina logična pot. Temu so sledile predstavitve možnih tehnoloških rešitev za JEK2 s strani predstavnikov ameriškega podjetja Westinghous, francoskega EDF in korejskega KHNP.

Zadnji konferenčni dan, ki se že tradicionalno osredotoča na temo fuzije, je otvoril vabljeni predavatelj Henri Weisen (EPFL, Švica), ki je predstavil pregled rezultatov fuzijskih eksperimentov v zadnji 20 letih na tokamaku JET. Poglobljeni vabljeni predavanji sta imela še Patrick Blaise, direktor raziskav znanstvenega oddelka za energetiko na Francoski komisiji za jedrsko in alternativno energijo (CEA), ki je v torek govoril o vlogi raziskovalnih reaktorjev, o izzivih jedrske energije v evropski in francoski prihodnosti pa je v sredo predaval Abderrahim Al Mazouzi, višji raziskovalni inženir na oddelku za raziskave in razvoj v podjetju Electricite de France (EDF).

Celoten program letošnje konference obsega prispevke o izobraževanju in usposabljanju, raziskovalnih reaktorjih, termohidravliki, reaktorski fiziki, materialih v jedrski tehnologiji, o ravnanju z radioaktivnimi odpadki, družbenih vplivih jedrske energije, obratovanju jedrskih elektrarn in fuziji.

Prvi dan konference so štirje študenti prejeli naziv evropski magister znanosti na področju jedrske tehnologije (European Master of Science in Nuclear Engineering). Naziv prejmejo mednarodni študenti, ki so magistrski študij opravljali vsaj na dveh različnih univerzah iz združenja ENEN. Naziv je podelila dr. Csilla Pesznyak, profesorica iz Budimpeštanske univerze za tehnologijo in ekonomijo (Budapest University of Technology and Economics), ki letos predseduje združenju European Nuclear Education Network (ENEN), ki povezuje univerze in inštitute, ki se v Evropi ukvarjajo z izobraževanjem na področju jedrskih tehnologij. Naziv European Master of Science in Nuclear Engineering so v letu 2022 prejeli Francesco Fabi, Lovepreeth Singh, Lorenzo Fleres in Ruggero Meucci, ki so študirali na italijanskih, francoskih, nemških in švicarskih univerzah.

Nagrado za najboljšega mladega avtorja sta prejela dva prispevka, in sicer Domen Kotnik iz Slovenije za prispevek »Analysis of water activation loop at the JSI TRIGA research reactor« in Silvia Lo Muzio iz Italije za prispevek »Implementation and validation of the steady state SP3 approximation in the GRS FENNECS code«. V kategoriji mladih avtorjev na konferenci je letos tekmovalo 23 prispevkov.

Nagrado za najboljšo predstavitev v obliki posterja sta prav tako prejela dva prispevka. Nagrado je prejel prispevek z naslovom »Common misconceptions about nuclear energy – case study from interactions in visitors centre«, ki so ga pripravili Jure Jazbinšek, Garsia Kosinac, Melita Lenošek Kavčič in Tomaž Žagar iz Slovenije ter prispevek z naslovom »Analysis of the void coefficient in Pavia TRIGA Mark-II reactor: Monte Carlo numerical evaluation and comparison with experimental data«, ki so ga pripravili Riccardo Boccelli, Antonio Cammi in Carolina Introini iz Milana v Italiji.

Organizacijo letošnje konference so uspešno izvedli člani društva iz Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo (ICJT) Instituta Jožef Stefan. Posebna zahvala gre predsednici organizacijskega odbora Mateji Južnik ter vsem ostalim članom organizacijskega odbora, ki ga sestavljajo Vesna Slapar Borišek, Saša Bobič, Borut Mavec, Tomaž Skobe in Bojan Žefran.

Več informacij o mednarodni konferenci Nuclear Energy for New Europe 2022: https://www.djs.si/nene2022/

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem