Znanstveniki Evropske komisije potrjujejo: jedrska energija je trajnostni vir energije

20. April 2021

Jedrska energija je trajnostna, tako kot so trajnostni obnovljivi viri energije

Kot ugotavlja nedavno objavljeno poročilo Skupnega raziskovalnega središča (JRC) pri Evropski komisiji, sodi jedrska energija med trajnostne vire energije. Človekovemu zdravju ali okolju ne povzroča več škode od ostalih trajnostnih tehnologij za proizvodnjo električne energije, kot so energija sonca, vetra, hidroenergija ali geotermalna energija. Poročilo je tudi lokalno dostopno preko spletne strani DJS. 

Upoštevanje učinkov celotnega proizvodnega cikla

JRC je pri analizi upošteval vse obstoječe in potencialne okoljske učinke celotnega življenjskega cikla jedrske energije, s poudarkom na ravnanju z radioaktivnimi odpadki. Primerjali so vplive različnih virov oziroma tehnologij za proizvodnjo električne energije, ki segajo od obnovljivih virov, kot so hidroenergija, energija sonca in vetra, do fosilnih goriv, kot so premog, nafta in plin, na zdravje ljudi in kakovost okolja. Na podlagi izvedenih analiz so ugotovili, da so učinki jedrske energije večinoma primerljivi s hidroenergijo in z drugimi obnovljivimi viri energije.

Jedrska energija predstavlja več kot polovico vse trajnostne energije v EU-27
Jedrska energija predstavlja več kot polovico vse trajnostne energije v EU-27
Slika prikazuje stanje proizvedene nizkoogljične električne energije v EU-27 glede na tip elektrarne na dan 20. april 2021

Naslednji koraki: Umestitev jedrske energije v EU taksonomijo trajnostnega financiranja

Poročilo JRC je pomembno zaradi prihodnje umestitve jedrske energije v EU taksonomijo trajnostnega financiranja. Strokovna odbora Evropske komisije za zdravje in za jedrsko energijo imata od objave poročila tri mesece časa za proučitev ugotovitev JRC, na tej podlagi pa bo Evropska komisija predvidoma jeseni letos sprejela končno odločitev o vključitvi jedrske energije v omenjeno taksonomijo.

Pobuda strokovne javnosti in nevladnih organizacij v podporo jedrski energiji

Študija JRC je posledica pobude Evropski komisiji, da naj celovito, strokovno in nepristransko prouči jedrsko energijo. Pismo znanstvenikov in nevladnih organizacij, katere sopodpisnik je tudi Društvo jedrskih strokovnjakov, je bilo Evropski komisiji poslano aprila lani in je dostopno tukaj.

Podpora jedrski energiji tudi s strani sedmih držav članic EU

Poleg stroke se za pravico enakovredne obravnave jedrske energije v trajnostni energetski mešanici zavzemajo tudi države članice EU. Tako so predsednik Francije ter predsedniki vlad Madžarske, Poljske, Romunije, Češke, Slovaške in Slovenije v pismu 26. marca letos pozvali Evropsko komisijo, da pri uresničevanju podnebnih ciljev upošteva načelo tehnološke nevtralnosti. Kot so poudarili, bi morala EU ne le priznati, temveč tudi dejavno podpirati vse razpoložljive brezogljične ali nizkoogljične tehnologije, ki prispevajo k podnebni nevtralnosti in hkrati podpirajo nacionalne in evropske cilje energetske politike. Celotno besedilo pisma je dostopno tukaj, krajša novica pa na straneh Slovenskega jedrskega foruma.

Kot poudarja doc. dr. Tomaž Žagar, predsednik DJS, je enakopravna obravnava jedrske energije tesno povezana z možnostjo uresničitve ciljev podnebne nevtralnosti tako na nacionalni, kot na evropski ravni., pomembna pa je tudi z vidika položaja in vloge EU na svetovnih gospodarskih trgih. »V Sloveniji iz jedrske energije že danes proizvedemo polovico nizkoogljične električne energije. V prihodnosti bo poraba električne energije še naraščala, predvsem zaradi elektrifikacije prometa in ogrevanja. Če želimo udejanjiti prehod s fosilnih goriv in ne želimo povečati svoje odvisnosti od uvoza energije, moramo uporabiti vse razpoložljive vire energije. Jedrska energija je brezogljičen vir za proizvodnjo velikih količine električne energije, kar prispeva k stabilnosti elektroenergetskega sistema. Nenazadnje pa imamo z njo v Sloveniji tudi dolgoletne odlične izkušnje,« poudarja Žagar in dodaja, da so cilji podnebne nevtralnosti brez enakopravne vključitve jedrske energije neuresničljive obljube.


Poziv SNETP in ostalih strokovnih organizacij k celoviti obravnavi jedrske energije v trajnostni taksonomiji
Technical assessment of nuclear energy with respect to the ‘do no significant harm’ criteria of Regulation (EU) 2020/852 (‘Taxonomy Regulation’)
Joint letter from the Czech Republic, French Republic, Hungary, Republic of Poland, Romania, Slovak Republic and Republic of Slovenia on the role of nuclear power in the EU climate and energy policy  
Odprto pismo nevladnih okoljskih organizacij predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem