Zaključili smo jubilejno 30. mednarodno konferenco Nuclear Energy for New Europe 2021

9. September 2021

Na Bledu se je danes zaključila 30. mednarodna konferenca Nuclear Energy for New Europe 2021 (NENE2021 - Jedrska energija za novo Evropo 2021). Na konferenci se je zbralo 240 udeležencev iz 22 držav vsega sveta od tega 200 udeležencev iz 22 držav v živo in 40 udeležencev na daljavo preko spletne platforme. Razpravljali smo o najnovejših dosežkih jedrske znanosti in vse pomembnejši vlogi jedrske energije za zanesljivo energetsko oskrbo. Svoje znanje je z udeleženci delilo 6 vabljenih predavateljev, konferenca pa je gostila tudi dva vzporedna mednarodna dogodka. V štirih dneh so jedrski strokovnjaki iz celega sveta predstavili 153 strokovnih prispevkov, od tega 52 v živo, ostalo pa so bile posterske predstavitve.

Program letošnje konference je pripravil programski odbor pod vodstvom prof. dr. Leona Cizlja, organizacijo konference pa je letos zanesljivo in uspešno vodil predsednik organizacijskega odbora dr. Matej Tekavčič skupaj s pomočnikom Janezom Kokaljem. Predsednik Društva jedrskih strokovnjakov doc. dr. Tomaž Žagar je zadovoljen z uspešno izvedbo konference. Poudarja, da je za to v veliki meri zaslužna organizacijska ekipa, ki se je učinkovito prilagajala negotovim razmeram, uspešno izpeljala mednarodni jedrski dogodek in tako potrdila, da je Slovenija mednarodno cenjena jedrska država.
 

Nagrada za najboljše doktorsko delo v Evropi

Letos je v okviru konference potekalo tudi tekmovanje za najboljše doktorsko delo v Evropi, ki ga organizira ENEN - Evropska mreža za jedrsko izobraževanje. Tekmovanje je privabilo veliko število študentov in drugih mladih strokovnjakov, ki jih je na letošnji konferenci bilo več kot 50. Velika udeležba nadobudnih jedrskih strokovnjakov potrjuje, da mladi prepoznavajo pomen jedrske energije in so pripravljeni njeno zgodbo nadgrajevati. 13 doktorskih del je ocenjevala 8-članska komisija pod vodstvom prof. dr. Francisco Javier Elorza (Universidad Politécnica de Madrid) iz Španije, nagrado pa so si prislužila tri doktorska dela:

  • Carolina Introini z delom Advanced Modelling and Stability Analysis for Nuclear Reactors,
  • Daria Koliesnikova z delom Automatic adaptive mesh refinement with controlled accuracy in a multiscale context for nonlinear solid mechanics in
  • Luiz Pereira z delom Oxygen bubble formation in a liquid glass during nuclear waste vitrification.
     

Nagrado za najboljši prispevek mladega avtorja je prejel Mihael Boštjan Končar

Na konferenci smo že tradicionalno podelili nagrado najboljšemu mlademu avtorju, ki jo je prejel Mihael Boštjan Končar (in Matej Tekavčič ter Mitja Uršič kot soavtorja) iz Slovenije za svoj prispevek z naslovom Film boiling simulation around cylinder with ANSYS Fluent. V kategoriji mladih avtorjev je na konferenci letos tekmovalo 8 prispevkov.

Na popoldanski slovesnosti ob zaključku konference pa smo podelili še dve nagradi za najboljšo postersko predstavitev. V kategoriji najboljši posterski prispevek so nagrade prejeli Andrej Žohar, Vladimir Radulović, Luka Snoj, Robert Bernat, Luka Bakrač, Ivana Capan, Takahiro Makino za poster Silicon carbide neutron detector development computational support with MCNP in Salvatore Angelo Cancemi, Rosa Lo Frano za poster The application of machine learning for on-line monitoring Nuclear Power Plant performance.
 

Prizorišče mednarodnih pridruženih dogodkov

Poleg podelitve ENEN nagrad so svoje zaupanje v konferenco potrdili predstavniki pomembnih mednarodnih jedrskih organizacij, ki so konferenco NENE2021 izbrali kot lokacijo za izvedbo še dveh mednarodnih pridruženih dogodkov. Na dan otvoritve sta Evropska mreža za jedrsko izobraževanje (ENEN) in Agencija za jedrsko energijo (OECD-NEA) organizirali delavnico o prihodnosti jedrskega izobraževanja v Evropi s poudarkom na priložnostih in izzivih, v sredo, 8. 9., pa je v sklopu konference potekala strokovna sekcija, posvečena evropskemu raziskovalnemu projektu NARSIS.
 

Udeležencem je nagovorilo 6 vabljenih predavateljev

Zaključni dan konference se je začel z vabljenim predavanjem v imenu prof. dr. Bernarda Bigota, direktorja projekta ITER, ki je osvetlil napredek pri izdelavi, licenciranju ter grajenju fuzijskega raziskovalnega reaktorja ITER. Zadnji konferenčni dan je že tradicionalno bil namenjen fuziji, prejšnje dni pa so udeleženci lahko spremljali predavanja o različnih področjih jedrske energetike. V ponedeljek sta o izobraževanju in medgeneracijskem grajenju jedrskih izkušenj, spretnosti in znanja za krepitev jedrskega sektorja udeležence nagovorila Jadwiga Najder (predsednica mreže mladih Evropskega jedrskega združenja) in prof. dr. Abdesselam Abdelouas (koordinator projekta SARENA, meduniverzitetnega študija jedrske tehnike). V torek sta vabljena predavatelja predstavila tehnološke napredke v jedrskem sektorju, in sicer je prof. dr. Elia Merzari delil novosti s področja računske dinamike tekočin, prof. dr. Alireza Haghighat pa je udeležence nagovoril na temo simuliranja reaktorske kinetike z novim algoritmom, ki je bil eksperimentalno preverjen tudi na reaktorju TRIGA na Institutu Jožef Štefan. V sredo pa je prof. dr. Uwe Stoll, direktor nemškega raziskovalnega inštituta GRS, udeležencem predstavil njihove raziskave na področju jedrske varnosti.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem