Tretji dan konference NENE 2020: sestanek IFNEC in podelitev nagrad najboljšim avtorjem

9. September 2020

Na mednarodni konferenci Jedrska energija za novo Evropo 2020 je danes delovna skupina za ravnanje z jedrskim gorivom pri mednarodni organizaciji IFNEC (International Framework for Nuclear Energy Cooperation), katere članica je tudi Slovenija, izvedla tematsko sekcijo o razvoju mednarodnih odlagališč in o ravnanju z izrabljenim jedrskim gorivom. Izvedbo sestanka delovne skupine, ki ji predsedujeta Sean Tyson iz ZDA in Tomaž Žagar, je finančno podprlo tudi ministrstvo za energijo ZDA.

V sekciji so sodelovali predstavniki Švice, Slovaške, Hrvaške, Slovenije in ZDA, ki so se strinjali, da je srednja Evropa zanimiva z vidika razvoja mednarodnih ureditev ravnanja z jedrskimi odpadki, saj na tem območju že obstajajo izkušnje glede sodelovanja med državami pri načrtovanju ravnanja z izrabljenim jedrskim gorivom in visoko radioaktivnimi odpadki.

V okviru konference so zvečer podelili nagrade za najboljše prispevke, med nagrajenci sta tudi slovenska avtorja. V kategoriji najboljši posterski prispevek sta nagradi prejela Bor Kos (skupaj s soavtorji Henri Weisen, Patrick Blanchard, Jerémie Dubray, Basil Duval, Duccio Testa, Matteo Vallar, Luka Snoj) za posterski prispevek z naslovom TCV tokamak neutron shielding assessment and upgrade in Julio Benaviddes Rodriguez (skupaj s soavtorji Oriol Costa Garrido, Gonzalo Jimenez, Leon Cizelj) za prispevek Thermo-mechanical analysis of a dry storage system.
Nagrado za najboljša mlada avtorja sta skupaj s soavtorji prejela Andrej Žohar (za prispevek Water Activation Experiment and Calculations at JSI TRIGA Research Reactor) in Markus Petroff (Experimental Investigation on Debris Bed Quenching with Additional Non-Condensable Gas Injection).

Foto: Bor Kos

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem