Stanislav Rožman postal častni član Društva

11. Avgust 2023

Upravni odbor Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije je na svoji redni seji dne 21.4.2023 za častnega člana Društva imenoval svojega dolgoletnega člana g. Stanislava Rožmana, ki je s strokovnim in predanim delom v vlogi predsednika uprave NEK pustil izjemno pozitiven pečat na strokovno delo, vrednote in kulturo delovanja širše jedrske stroke v Sloveniji. 

Gospod Stanislav Rožman je glavnino svoje profesionalne kariere posvetil jedrski energiji. Leta 1972 je diplomiral s področja avtomatizacije elektroenergetskih naprav, že od leta 1977 pa je bil ključno povezan z Nuklearno elektrarno Krško. Kot mlad inženir elektrotehnike je sprva sodeloval pri oblikovanju ekipe za obratovanje jedrske elektrarne, po vrnitvi z enoletnega izobraževanja v ZDA pa je postal vodja izmene in nato vodja proizvodnje. Od leta 1988 do upokojitve leta 2023 je jedrsko elektrarno Krško izjemno uspešno vodil ter popeljal do globalnega zgleda jedrske varnosti in poslovne odličnosti. Stanislav Rožman je tudi zato izjemno cenjen in spoštovan v lokalnem, slovenskem in mednarodnem okolju. Med letoma 2005 in 2009 je bil predsednik Sveta guvernerjev svetovnega združenja operaterjev jedrskih elektrarn (angl. World Association of Nuclear Operators - WANO) v Parizu, leta 2011 pa mu je WANO podelil priznanje za prispevek k odličnosti pri varnem obratovanju jedrskih elektrarn. V Društvu jedrskih strokovnjakov Slovenije sodeluje praktično od njegove ustanovitve dalje, med drugim se je udeležil že prve konference Društva leta 1992 v Bovcu. V vsem svojem aktivnem času je s svojo strokovnostjo in vzorom razvijal izjemno odličnost varnostne kulture kot najvišjo prioriteto delovanja v NEK in s tem postavljal pomemben vzgled in smernice delovanje Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Stanislav Rožman

  • 1988 - 2003: glavni direktor, NEK
  • 2003 - 2023: predsednik uprave, NEK
  • 2005 - 2009: predsednik sveta guvernerjev regionalnega centra WANO v Parizu
  • 2011: nagrada svetovnega združenja WANO za jedrsko odličnost
  • 2015: plaketa CIGRÉ za izjemne prispevke v slovenski elektroenergetiki in mednarodne aktivnosti
  • 2019: redni član Inženirske akademije Slovenije
  • 2021: priznanje za življenjsko delo Združenja Manager

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem