Srečanje predstavnikov evropskih mrež mladih ENS YGN Core Committee meeting

26. September 2023

Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije (MMG DJS) je 16. septembra v Ljubljani gostila srečanje predstavnikov evropskih mrež mladih, tako imenovani »Core Committee meeting«.

Predstavniki evropskih mrež mladih, t.i. jedrni odbor (Core Committee), predstavljajo povezavo med vodstvom Mreže mlade generacije Evropskega jedrskega združenja in člani nacionalnih društev. Srečanja, katerih osrednja namena sta širjenje informacij ter medsebojno sodelovanje in usklajevanje idej, projektov mladih jedrskih strokovnjakov različnih evropskih držav, potekajo trikrat letno. Trend naraščanja udeležbe, jedrni odbor namreč predstavlja veliko večino mlajše generacije jedrskih strokovnjakov v Evropi, potrjuje, da je srečanje pomemben kanal za prenos informacij.

Glavni del srečanja je sobotni sestanek, na katerem se obravnava novosti in aktualne teme povezane z  jedrsko skupnostjo. Upravni odbor ENS YGN poroča jedrnemu odboru o preteklih in prihodnjih dejavnostih ter dogodkih. Nato se predstavijo dejavnosti mrež mladih posameznih držav ter jedrska situacija v posamezni državi. Sledi širši mednarodni del srečanja, ki vključuje poročila opazovalcev, vključno z razpravo o trenutnih mednarodnih projektih in projektih, ki presegajo ENS YGN. Opazovalci so organizacije ali države, ki niso članice ENS, vendar se osredotočajo na mlade na jedrskem področju z znanstvenim ozadjem. Trenutno ima ENS YGN šest opazovalcev: Women in Nuclear (WiN), World Nuclear Association (WNA), United Nations—Nuclear Young Generation (UN-NYG), World Association of Nuclear Operators (WANO), Nuclear for Climate (N4C) ter International Youth Nuclear Congress (IYNC). Njihovo sodelovanje omogoča strokovno izmenjavo zunaj sfere ENS YGN z nakazovanjem trendov in izzivov na jedrskem področju ter krepitvijo mreže in možnosti za različne člane. Sestanka se je osebno in virtualno udeležilo rekordnih 37 predstavnikov iz 16 držav in 3 organizacij opazovalcev.

V petek so predstavniki evropskih mrež mladih obiskali tudi Reaktorski center Instituta »Jožef Stefan« v Brinju. Ogledali so si pravkar prenovljeno razstavo o jedrski tehnologiji na Izobraževalnem centru za jedrsko tehnologijo, laboratorij za termohidravliko večfaznih tokov THELMA na Odseku za reaktorsko tehniko ter raziskovalni reaktor TRIGA.

Aktivno vključevanje slovenskih mladih jedrskih strokovnjakov v aktivnosti ENS YGN je ključnega pomena za ohranjanje povezav z mladimi iz ostalih držav, ki bodo soustvarjali jedrsko prihodnost, za prihodnje sodelovanje na tako mednarodnem področju kot je jedrska tehnologija, za našo prepoznavnost Slovenije kot jedrske države ter kaj lahko že sedaj ponudimo mednarodni jedrski skupnosti.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem