Slovenija v skupini držav članic EU in OECD z načrtom »Roadmaps for Nuclear«

2. Oktober 2023

Slovenija se pridružuje pozivu članic OECD z naslovom Kažipoti za jedrsko energijo (angl. Roadmaps for Nuclear), ki spodbuja izenačitev pogojev in spodbud za uporabo vseh brezogljičnih in nizkoogljičnih tehnologij in s tem v principu predlagajo enakovredno obravnavo obnovljivih virov energije in jedrske energije.

Dokument so podprli ministri za energijo in delegacije naslednjih držav EU Bolgarije, Estonije, Finske, Francije, Madžarske, Nizozemske, Poljske, Češke, Romunije, Slovaške, Slovenije in Švedske ter držav OECD Japonske, Kanade, Koreje, Združenega kraljestva in Združenih držav Amerike. Dokument so podprle tudi delegacije Gane, Turčije ter Ukrajine. Pozivajo k ukrepom za izenačitev pogojev na področju financiranja, politike in nadzora, R&D, dobavnih verig, dobave goriva, sposobnosti in kompetenc, vključevanja javnosti, inovacij na področju energetskih sistemov in k mednarodnem sodelovanju. Slovenijo je predstavljal član Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije Danijel Levičar, državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije.

Celotno besedilo skupne izjave držav podpisnic “Roadmaps for Nuclear” je dostopno na:
28.09.2023_Roadmaps_Joint_Communique-english.pdf (ecologie.gouv.fr) 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem