Razogljičenje proizvodnje elektrike z uporabo jedrske energije je cenejši scenarij

11. April 2023

V luči zahtev glede doseganja ničnih izpustov toplogrednih plinov do leta 2050 in hitrega opuščanja vseh fosilnih goriv, različne mednarodne organizacije izvajajo analize s katerimi primerjajo dolgoročno ekonomičnost in konkurenčnost proizvodnih virov nizkoogljične električne energije. Rezultat analiz so številna javno objavljena poročila v katerih so primerjalno predstavljeni scenariji opuščanja fosilnih virov energije z različnimi kombinacijami obnovljivih virov energije in jedrske energije. Zanimive so medsebojne primerjave scenarijev, kjer je na eni strani predvidena uporaba samo obnovljivih virov energije in opuščanje jedrske energije in na drugi strani dolgoročna rast in razvoj jedrske energije v kombinaciji z obnovljivimi viri.

Primerjalne analize ekonomskih učinkov uporabe jedrske in obnovljivih virov energije ugotavljajo, da je najcenejši scenarij proizvodnje električne energije tisti, ki vključuje tudi razvoj jedrske energije.

Primer analiz, ki so v energetskem smislu relevantne tudi za Slovenijo, vključuje študijo razvoja oskrbe z energijo v Švici, ki jo je izvedla mednarodna organizacija OECD; študijo francoskega operaterja prenosnega omrežja RTE s kar 6 scenariji; ter študijo ekonomskih vidikov uporabe jedrske in obnovljivih virov energije na Nizozemskem, ki jo je za nizozemsko vlado naredilo podjetje KPMG. Analize so dostopne v meniju Jedro znanja - Dejstva o jedrski tehnologiji.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem