Predsednik vlade jasno: Slovenija je in bo ostala jedrska država

20. Junij 2023

Posavje je v petek, 16.6.2023 obiskal predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob z delegacijo, ki so jo sestavljali minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer ter minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan s sodelavci. Premier ter ministra so najprej obiskali podjetje NEK in nato še podjetje GEN energija. Sestankom s poslovodstvi NEK in GEN je na krški občini sledil javni posvet o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji, kjer so bile predstavljene tudi aktivnosti glede projekta nove jedrske elektrarne in podani odgovori na izpostavljena vprašanja zainteresirane javnosti. 

"Glede tega, ali Slovenija je jedrska država in ali bo to ostala, ni nobene dileme," je na javnem posvetu v Krškem dejal predsednik vlade in s tem izrazil jasno podporo odločitvi o dolgoročni uporabi jedrske energije v Sloveniji. Premier je poudaril, da se je v zgodovini Slovenije vedno prepletala mešanica energetskih virov, čemur bo, zaradi bistveno povečanih potreb po električni energiji, potrebno slediti tudi v prihodnje. "Potrebujemo vse. Ker se bo družba v naslednjih letih elektrificirala," in poudaril, da se bo poraba električne energije v Sloveniji zaradi prehoda v nizko ogljično družbo povečevala. Omenjen je bil tudi dialog med državami, ki so jedrske in tistimi, ki stavijo samo na obnovljive vire energije. Golob poudarja, da verjame, da bo jedrska energija edini zanesljiv vir za razogljičenje celotne Evrope, Slovenija pa naj zato poveča svojo proizvodnjo iz jedrskih elektrarn.

Javnega posveta na krški občini so se udeležili tudi člani Društva jedrskih strokovnjakov, med njimi tudi predsednik društva doc. dr. Tomaž Žagar tudi predsednica Mreže mlade generacije Tanja Goričanec. Člani društva prof. dr. Iztok Tiseljizr. prof. dr. Luka Snojprof. dr. Leon Cizelj ter dr. Vid Merljak so panelistom javnega posveta zastavili zanimiva ustna in pisna vprašanja, predvsem na tematiko razvoja in zadostitve zadostnega števila potrebnih strokovnih kadrov. 

V Društvu pozdravljamo jasno podporo predsednika vlade jedrski energiji ter upamo na nadaljevanje ustreznega dialoga za utrditev prihodnosti jedrske energije v Sloveniji. Predsednik vlade je z napovedjo imenovanja državnega sekretarja za koordinacijo projekta JEK2 Danijela Levičarja naredil pomemben korak na tej poti ter istočasno odgovoril na pozive članov Društva, ki smo v preteklosti že večkrat javno apelirali, da je za uspešno izpeljavo projekta v Sloveniji nujno vzpostaviti organ na nivoju vlade, ki bo skrbel za promocijo uporabe jedrskih tehnologij v mirnodobne namene in koordinacijo projekta JEK2. 

 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem