Povzetek vtisov z vodenega ogleda po jedrskih objektih v Normandiji

28. Junij 2024

V društvu jedrskih strokovnjakov Slovenije smo v začetku junija organizirali strokovno ekskurzijo v Normandijo z namenom približati jedrsko tehnologijo novinarjem, s čimer jih želimo opolnomočiti in seznaniti s kompleksnimi temami s področja jedrske tehnologije v skladu s ciljem širjenja strokovnega znanja in razumevanja uporabe jedrske tehnologije. Osrednji cilj strokovne ekskurzije je tako bilo pridobiti strokovne informacije o jedrskih objektih v Franciji, primerne tako za strokovno kot tudi za širšo javno razpravo o jedrski energiji. Ekskurzija je bila osredotočena na objekte jedrskega gorivnega kroga v Franciji, zlasti na primer nove jedrske elektrarne EPR Flamanville 3.

Udeleženci ekskurzije smo se odpravili do mesta Cherbourg na severu Francije, ki je služilo kot naša baza za raziskovanje jedrskih objektov v okolici.
 

Ogled jedrske podmornice in jedrske elektrarne Flamanville 3

Prvi del strokovnega ogleda je zajemal obisk jedrske podmornice Le Redoutable S 611, preurejene v muzej. Podmornica, ki jo je poganjal tlačnovodni reaktor moči 12 MW, je delovala med letoma 1971 in 1991 ter je gostila 135 članov posadke. Ta obisk je omogočil vpogled v delovanje jedrskega pogona v pomorskem okolju in zgodovinski razvoj jedrske tehnologije.

Nato smo obiskali jedrsko elektrarno Flamanville 3, kjer smo se seznanili s splošnimi značilnostmi elektrarne z največjo parno turbino na svetu z močjo 1750 MW. Ogledali smo si tudi črpališče hladilne vode in enote Flamanville 1 in 2. Sledila je predstavitev EDF o EPR, francoskem jedrskem programu in sodelovanju EDF s Slovenijo.
 

Vir: EDF

Obisk tovarne za reprocesiranje jedrskega goriva Orano in odlagališča La Manche

Naslednji dan smo obiskali tovarno Orano za reprocesiranje izrabljenega jedrskega goriva. Tovarna je ključna za predelavo izrabljenega goriva in ponovno uporabo jedrskega goriva v francoskih jedrskih elektrarnah. V obratu se poleg goriva iz francoskih jedrskih elektrarn predeluje tudi gorivo iz Italije, Nizozemske, Italije in Japonske. V preteklosti pa tudi gorivo iz Nemških in Belgijskih jedrskih elektrarn. Predstavili so nam proces vitrificiranja visoko radioaktivnih odpadkov in skladiščenje teh odpadkov. Ta obisk je bil pomemben za razumevanje celotnega življenjskega cikla jedrskega goriva in ravnanja z visoko radioaktivnimi odpadki.


Popoldne smo obiskali zaprto odlagališče nizko in srednje radioaktivnih odpadkov La Manche, ki se je razvijalo in obratovalo med leti 1969 in 1994. Odlagališče je integrirano v naravno okolje in v njem je odloženih 530.000 m³ odpadkov. Odlagališče je ključno za razumevanje dolgoročnega shranjevanja radioaktivnih odpadkov in njihov vpliv na okolje.

Ekskurzija v Normandijo je udeležencem omogočila pridobitev dragocenih informacij in vpogledov v delovanje jedrskih objektov v Franciji. Te informacije bodo pripomogle k transparentnosti in razumevanju jedrske energije v Sloveniji, hkrati pa bodo podlaga za nadaljnje strokovne in javne razprave o uporabi jedrske energije.


Nabor spletnih objav, nastalih kot odziv na ekskurzijo:

7.6.2024, SIOL: Obiskali smo zibelko jedrske energije #foto #video

8.6.2024, DELO: Zeleni prehod med sajami, ovcami in sipinami

15.6.2024, STA: Zeleni prehod v Franciji tudi z gradnjo jedrskih elektrarn

15.6.2024, Večer: (Reportaža) Bili smo v nuklearki, kakršno Francozi ponujajo za JEK2. Je primerna za Slovenijo?

15.6.2024, DELO: Daljnovodne mačke* vodijo do jedrskih elektrarn

18.6.2024, RTV SLO: Flamanville: Evropski jedrski reaktor naj bi z dvanajstletno zamudo vendarle priklopili v omrežje

28.6.2024, Primorske novice: Bi bila francoska nuklearka primerna za Slovenijo?
 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem