Pomembne obletnice v prvem tednu decembra

8. December 2020

2. december 1942 – je bila dosežena prva kritičnost v poskusni jedrskih kopici Chicago Pile CP-1, kar je tudi prva kontrolirana verižna reakcija v celotni človeški zgodovini. Poskus je zasnoval in vodil Nobelov nagrajenec Enrico Fermi.

Postavljanje prvega reaktorja CP-1 (Vir: Wikipedia)
Postavljanje prvega reaktorja CP-1 (Vir: Wikipedia)

8. december 1953 – na ta dan pred 67 leti, je takratni predsednik ZDA Dwight D. Eisenhower pred skupščino ZN predstavil svoj govor »Atoms for Peace«. Govor pomeni temelj za začetek mirnodobne rabe jedrske energije za dobrobit in razvoj človeštva. S tem govorom so se začeli prvi koraki v smeri javnega izobraževanja o jedrski energiji, njenih prednostih in tveganjih. Govor je podal idejne osnove za ustanovitev IAEA, ki še sedaj nosi v znaku slogan »Atoms for Peace«.

">Eisenhower sredi govora
Eisenhower sredi govora "Atoms for peace" (Vir: Britannica)

2. december 1957 – na 15. obletnico CP-1 je bila dosežena prva sinhronizacija v sredici reaktorja Shippingport Atomic Power Station. Shippingport je bila prva »velika« (60MWe) tlačnovodna jedrska elektrarna, katere namen je bila zgolj proizvodnja elektrike – brez cilja »soproizvodnje« vojaškega plutonija. Obe elektrarni, ki sta elektriko oddajali v omrežje že pred tem, sta imeli »dvojno« uporabo: elektriko za ljudi in razvoj pridobivanja plutonija za oborožitev – to velja tako za Obninsk v Rusiji in še bolj za Calder Hall v Veliki Britaniji. Shippingport je pomembna tudi zato ker je to prva generacija PWR elektrarn.

Reaktor Shippingport Atomic Power Station (Vir: Britannica)
Reaktor Shippingport Atomic Power Station (Vir: Britannica)

1. december 1974 – je obletnica položitve temeljnega kamena Jedrske elektrarne Krško (NEK). Simbolični temeljni kamen NEK (v obliki mlinskega kolesa) je položil predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Obeležje postavitve temeljnega kamna v Krškem (Vir: NEK)
Obeležje postavitve temeljnega kamna v Krškem (Vir: NEK)

8. december 1980 – obletnica prvega sklepa o imenovanju strokovne komisije za jedrsko varnost v Sloveniji in odločbe o imenovanju pooblaščenih strokovnih organizacij v Sloveniji, ki pooblašča 6 organizacij s področja jedrske varnosti (IJS, EIMV, IB »Elektroprojekt«, IMK, FS UNI-LJ, Inštitut za elektroprivredu, Zagreb).

Prikaz zapisa, kot je bil objavljen v Uradnem listu SRS
Prikaz zapisa, kot je bil objavljen v Uradnem listu SRS

5. december 1991 – je bilo ustanovljeno Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije. DJS s je kot samostojno društvo oblikovalo praktično takoj po osamosvojitvi Slovenije. Naslednje leto bomo praznovali okroglo 30. obletnico ustanovitve.

Člani Društva jedrskih strokovnjakov
Člani Društva jedrskih strokovnjakov

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem