Otvoritev 32. mednarodne konference Nuclear Energy for New Europe z rekordno udeležbo

11. September 2023

V Portorožu se je danes začela 32. mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo (Nuclear Energy for New Europe). Vodilni jedrski strokovnjaki iz znanstveno-raziskovalnih ustanov, industrije in upravnih organov iz več kot 20 držav Evrope in sveta ter glavnih mednarodnih organizacij na področju jedrske energije bodo na štiridnevni konferenci predstavili najnovejše dosežke jedrske znanosti in razpravljali o vlogi jedrske energije v prihodnji oskrbi z električno energijo. Konferenca, ki jo organizira Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), že več kot tri desetletja utrjuje vlogo Slovenije v jedrskem sektorju in povezuje jedrsko stroko z vsega sveta.

Letošnja konferenca poteka pod sloganom Jedrska energija – najzanesljivejša pot v svetlejšo prihodnost. Z njim poudarjamo pomen jedrske energije kot ključnega vira čiste energije, ki bo državam omogočil izpolnitev ambicioznih mednarodnih in nacionalnih podnebnih ter energetskih ciljev. Jedrska energija ima pomembno vlogo tudi pri uresničevanju vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov, med drugim na področju zdravstva, prehranske varnosti, dostopa do čiste vode, industrije in gospodarske rasti.

32. konferenco NENE je odprl predsednik DJS dr. Tomaž Žagar, ki je poudaril, da se pomena jedrske energije, ki je zanesljiv, domač in čist ter s tem nepogrešljiv trajnosten vir brezogljične električne energije, zaveda vedno več držav. Razvoj, inovacije in vlaganja v jedrsko energijo se pospešujejo v številnih državah sveta in Evrope. »Globalna rast in razvoj jedrske energije tako temelji že na treh vzporednih stebrih.« Dolgoročno obratovanje obstoječih jedrskih elektrarn je prvi steber. Priprave na izvedbo in gradnja novih velikih jedrskih elektrarn predstavljajo drugi steber rasti. Razvoj malih modularnih jedrskih elektrarn (SMR) in nove aplikacije jedrske energije za fleksibilno soproizvodnjo jedrske toplote, eklektike in zelenega vodika predstavljajo tretji steber.

Več kot 200 udeležencev otvoritve je pozdravil tudi predsednik Evropskega jedrskega združenja (ENS) dr. Leon Cizelj, ki je v svojem nastopu poudaril, da »European Nuclear Society toplo pozdravlja vse večjo odločenost evropskih držav za več brezogljične jedrske energije v prihodnji Evropi. Evropska jedrska aliansa, ki ji predseduje Francija, v njej pa sodeluje tudi Slovenija, je že najavila okrepitev jedrskih elektrarn iz današnjih 100 na 150 GW do leta 2050. Zelo aktivno je tudi partnerstvo za male in modularne reaktorje, kjer bi Slovenija lahko svojo vlogo še močno okrepila«.

Predsednik uprave NEK Gorazd Pfeifer je izpostavil vlogo in pomen jedrske energije v Sloveniji. Poudaril je, da bo jedrska elektrarna v Krškem še naprej zastavonoša jedrske industrije pri nas, pri čemer je izrazil upanje, da bodo palico lahko kmalu predali JEK2.

Generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan je dejal, da v Skupini GEN nadaljujejo s postopki in koraki za pospešitev izvedbe projekta JEK2, predvsem s pripravami na umeščanje v prostor. Ob bistveno spremenjenih okoliščinah zaradi energetske krize, okrepljenih potrebah po zanesljivi oskrbi z doma proizvedeno električno energijo in povečanem interesu domačih in tujih investitorjev se v Skupini GEN intenzivno ukvarjajo z možnostjo postavitve močnejšega reaktorja, kot je bilo sprva predvideno.

Na otvoritvi, ki so se je udeležili tudi predstavniki veleposlaništev ZDA, Francije in Velike Britanije, je v imenu slovenske vlade nastopil minister za visoko šolstvo znanost, znanost in inovacije dr. Igor Papič. V nagovoru je dejal, da je jedrska energija skupaj z obnovljivimi viri ključna za zeleni prehod. »Za razvoj uspešnega in varnega jedrskega programa je potrebno sodelovanje med industrijo, znanostjo in državo. 40-letno uspešno delovanje NEK je dokaz, da znanje imamo, vlada pa je že izrazila podporo nadaljnji rabi jedrske energije,« je poudaril.

Vsebinski del konference se je začel z vabljenimi predavanji Yvesa Desbazeillea iz nucleareurope - Evropskega združenja za jedrsko energijo, Mohammeda Khonata z britanskega ministrstva za energetsko varnost in Jean-Jacquesa Coursola iz francoske družbe EDF o vlogi jedrske energije v načrtih razogljičenja V Evropi, v Veliki Britaniji in Franciji. Uvodni dan konference se je zaključil z okroglo mizo o krepitvi zmogljivosti za razvoj in izkoriščanje jedrske energije, na kateri so Andrew Worrall (ZDA), Leon Cizelj, Sean Tyson (ZDA), Shin Whan Kim (IAEA), Beccy Pleasant (Združeno kraljestvo), Igor Sirc (URSJV) in Karen Daifuku (Francija) razpravljali o razvoju kadrov v jedrskem sektorju.

V nadaljevanju programa se bodo zvrstila predavanja o statusu projekta JEK2, dolgoročnem obratovanju obstoječih velikih jedrskih reaktorjev, aktivnostih, povezanih z načrtovanjem in gradnjo novih reaktorjev, ter razvoju reaktorjev nove generacije.

Strokovni prispevki, ki bodo predstavljeni v obliki predavanj in plakatov, bodo ponudili dragocen vpogled v najnovejše znanstvene raziskave in tehnološki napredek na področju energetike in razogljičenja, delovanja jedrskih elektrarn, upravljanja obratovanja in remontov, podaljšanja življenjske dobe reaktorjev, jedrske regulacije, fizike reaktorjev in raziskovalnih reaktorjev, toplotne hidravlike, verjetnostnih varnostnih analiz, jedrskih materialov, gorivnih ciklov in radioaktivnih odpadkov, jedrskega izobraževanja, usposabljanja in vodenja.

Vse te teme so aktualne tudi za Slovenijo – v luči nedavne dokončne odobritve podaljšanja življenjske dobe NEK, aktivnega načrtovanja novih reaktorjev in intenzivnega razvoja prihodnjih generacij jedrskih strokovnjakov. Rekordno število znanstvenih prispevkov in izredno veliko število udeležencev natečaja mladih avtorjev, ki poteka v okviru konference, je zgovoren znak, da mlada generacija strokovnjakov verjame v jedrsko energijo kot varno pot v čisto in svetlo energetsko prihodnost.

Ob robu konference potekajo tudi številni drugi dogodki, ki so priložnost za povezovanje med predstavniki znanstvenih in izobraževalnih ustanov, inštitutov, organizacij in industrije z jedrskega področja iz Slovenije in tujine.

Že pred konferenco sta potekala dva vzporedna dogodka. Prvi na področju povezovanja jedrske industrije in drugi dogodek ob podpisu mednarodnega sporazuma o raziskovanju. Društvo DJS je na podlagi dolgoletnih izkušenj in dosežkov na jedrskem področju doma in širše podelilo častno članstvo Stanetu Rožmanu, s čimer se je sklenil prvi večer mednarodne konference NENE. 

Več slik iz celotne konference si lahko ogledate v galeriji konference

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem