Odprli smo 30. mednarodno konferenco Jedrska energija za novo Evropo

6. September 2021

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS) je danes ob 14:30. uri odprlo štiridnevno, letos jubilejno, 30. mednarodno konferenco Nuclear Energy for New Europe 2021 (Jedrska energija za novo Evropo 2021). Na konferenci več kot 220 vodilnih jedrskih strokovnjakov iz znanstveno-raziskovalnih ustanov, industrije in upravnih organov iz več kot 20 držav Evrope in vsega sveta ter ključnih mednarodnih organizacij na področju jedrske energije v živo in na daljavo predstavlja najnovejše dosežke jedrske znanosti in raziskav ter razpravlja o vlogi jedrske energije v prihodnji oskrbi z elektriko. Konferenca letos obeležuje pomemben mejnik, poteka namreč že tridesetič in tako že več desetletjih utrjuje vlogo Slovenije v jedrskem sektorju ter povezuje jedrsko stroko s celotnega sveta.

Konferenco so skupaj s predsednikom DJS doc. dr. Tomažem Žagarjem in predsednikom programskega odbora prof. dr. Leonom Cizljem odprli prof. dr. Boštjan Zalar, direktor IJS, prof. dr. Emilio Minguez, predsednik Evropskega jedrskega društva ENS, Dohee Hahn, direktor odseka za jedrsko energijo na IAEA, Susan Falatko, začasna odpravnica poslov na veleposlaništvu ZDA v Sloveniji, in Blaž Košorok, državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo. Slednji je poudaril pomen razvoja jedrske energije, tehnologije in znanosti v Sloveniji in v svetu v luči vse bolj nujnega elektroenergetskega prehoda v nizkoogljičnost.

Osrednji poudarki letošnjega dogodka so usmerjeni v raziskave in razvoj ter v krepitev visokoizobraženih, kakovostnih kadrov, ki poganjajo jedrski sektor. Kot poudarja Janez Kokalj, predsednik Mreže mlade generacije (MMG) pri DJS, na letošnji konferenci sodeluje več kot 50 študentov s področja reaktorske tehnike, reaktorske fizike in sorodnih področij, ob konferenci pa poteka tekmovanje doktorskih študentov Evropske mreže za jedrsko izobraževanje ter tekmovanje mladih avtorjev z raziskovalnimi prispevki.

Več informacij o mednarodni konferenci Nuclear Energy for New Europe 2021: https://www.djs.si/nene2021/

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem