Nova jedrska elektrarna Vogtle-3 prejela dovoljenje za vstavljanje goriva in začetek obratovanja

5. Avgust 2022

Ameriški upravni organ za jedrsko varnost (NRC) je podjetju Southern Nuclear Operating Company izdal dovoljenje za vstavljanje goriva in začetek obratovanja jedrske elektrarne Vogtle-3. Vogtle-3 je prva jedrska elektrarna, ki je pridobila dovoljenje po enostopenjskem združenem postopku licenciranja (COL - construction and operating license).

Southern Nuclear Operating Company je pred kratkim obvestil NRC, da so zaključili preglede, testiranja, analize, in da so izpolnjeni vsi kriteriji sprejemljivosti, ki so potrebni za varno obratovanje Westinghousove AP1000 jedrske elektrarne Vogtle-3, z močjo 1117 MWe. NRC je pred izdajo dovoljenja verificiral potek gradnje in zagotavljanje jedrske varnosti.

Gradnja enote Vogtle-3 se je začela marca 2013, enote Vogtle-4 pa novembra istega leta. Leta 2017 sta družbi Southern Company in Georgia Power prevzeli upravljanje projekta v svoje roke. Pred tem je projekt vodilo podjetje Westinghouse. Po teh zapletih in zamudah se faza gradnje, ki sedaj traja devet let, zaključuje in v naslednjem letu bosta obe enoti, tako Vogtle-3, kot tudi Vogtle-4 komercialno obratovali. Spremembe vodenja projekta, prestrukturiranje podjetja Westinghouse in zamude so povzročile tudi podražitev projekta. Cena za obe enoti skupaj sedaj znaša 30 milijard dolarjev, kar predstavlja več kot dvakratno podražitev glede na izhodiščno ceno.

Jedrski elektrarni Vogtle-3 in Vogtle-4 se nahajata neposredno ob obratujočih enotah Vogtle-1 in Vogtle-2. Vogtle-4 je po zasnovi identična enoti Vogtle-3. Gradnja jedrske elektrarne Vogtle-4 je približno 96 % zaključena. Vse štiri jedrske elektrarne skupaj bodo za zvezno državo Georgia pomemben domač vir zanesljive in trajnostne električne energije brez izpustov za naslednjih 60 do 80 let.

O izdaji dovoljenja NRC in gradnji Vogtle enot piše tudi American Nuclear Society na naslednji povezavi: NRC okays fuel loading at new Vogtle unit -- ANS / Nuclear Newswire.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem