Nabor objav o konferenci NENE v slovenskih medijih

15. September 2023

O konferenci Nuclear Energy for New Europe, ki se je zaključila v četrtek 14. septembra, so obširno poročali tudi tiskani in spletni mediji v Sloveniji. Konference se je udeležilo 288 udeležencev iz 19 držav sveta in Mednarodne agencije za atomsko energijo, skupaj 20. Predstavljenih je bilo 170 strokovnih prispevkov, izmed katerih je bilo 58 ustnih predstavitev, od tega 6 vabljenih. Predstavilo se je tudi 21 mladih avtorjev, kar priča o velikem interesu mladih za razvoj in povečanje globalne rabe jedrske energije. Objave slovenskih medijev o letošnji konferenci NENE so zbrane na tem mestu. 

11. 9. 2023, STA: V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost

Brez jedrske energije ne bo zelenega prehoda, je bilo slišati ob odprtju mednarodne konference Jedrska energija za novo Evropo, ki pod geslom Jedrska energija - najzanesljivejša pot v svetlo prihodnost poteka v Portorožu.

Dostop: STA: V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost


 

11. 9. 2023, MMC RTV SLO, STA: Cizelj: Jedrska energija se je izkazala za tako rekoč najvarnejši vir

Začela se je mednarodna konferenca Jedrska energija za novo Evropo, ki poteka pod geslom Jedrska energija – najzanesljivejša pot v svetlo prihodnost. Kot je v imenu organizatorja dogodka, Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, dejal predsednik društva Tomaž Žagar, je jedrska energija pomembna pri uresničevanju vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki so jih zastavili Združeni narodi.

Več v članku: Cizelj: Jedrska energija se je izkazala za tako rekoč najvarnejši vir - RTV SLO


 

11. 9. 2023, Finance, Okolje & energija, Borut Hočevar: V GEN energiji so potrdili, da proučujejo možnost gradnje močnejše nuklearke

Predsednik DJS Tomaž Žagar je v uvodu konference povedal, da globalna rast in razvoj jedrske energije temeljita na treh vzporednih stebrih: dolgoročnem obratovanju že delujočih jedrskih elektrarn, gradnji novih velikih jedrskih elektrarn in na razvoju malih modularnih jedrskih elektrarn ter novih aplikacijah jedrske energije za prožno soproizvodnjo jedrske toplote, elektrike in zelenega vodika.

Dostop do članka: V GEN energiji so potrdili, da proučujejo možnost gradnje močnejše nuklearke (finance.si) (plačljiv članek)


 

11. 9. 2023, Energetika.net: Predsednik DJS: Po oceni stroke je JEK2 mogoče zgraditi do 2040

Dostop do članka: Predsednik DJS: Po oceni stroke je JEK2 mogoče zgraditi do 2040 (energetika.net) (plačljiv članek)


 

11. 9. 2023, Megafon.si: V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost (dopolnjeno)

Dostop do članka: V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost (dopolnjeno) – Megafon


 

12. 9. 2023, Jedrska.si: Konferenca NENE 2023: Jedrska energija – najzanesljivejša pot v svetlejšo prihodnost

Predsednik DJS dr. Tomaž Žagar, ki je otvoril konferenco, je poudaril pomen jedrske energije, ki je zanesljiv, domač in čist ter s tem nepogrešljiv trajnosten vir nizkoogljične električne energije. Tega se zaveda tudi vedno več držav.

Dostop do članka: Konferenca NENE 2023: Jedrska energija – najzanesljivejša pot v svetlejšo prihodnost


 

12. 9. 2023, Naš stik, Katarina Prelesnik: NENE2023: jedrski strokovnjaki o prihodnosti jedrske energije

Jedrska energija – najzanesljivejša pot v svetlejšo prihodnost. To je slogan letošnje že 32. mednarodne konference Jedrska energija za novo Evropo (Nuclear Energy for New Europe – NENE2023), ki se je začela včeraj v Portorožu in na kateri sodelujejo jedrski strokovnjaki z vsega sveta.

Dostop do članka: NENE2023: jedrski strokovnjaki o prihodnosti jedrske energije - Naš stik (nas-stik.si)


 

12. 9. 2023, Naš stik, Katarina Prelesnik: IJS in Ministrstvo za energijo iz ZDA krepita medsebojno sodelovanje

Mednarodno konferenco NENE, ki je v teh dneh v Portorož privabila jedrske strokovnjake iz vsega sveta, so obogatili tudi spremljevalni dogodki. Eden uvodnih dogodkov v konferenco je bil podpis Izjave o nameri med Institutom Jožef Stefan (IJS) in Ministrstvom za energijo iz Združenih držav Amerike. Obe organizaciji s podpisom izjave krepita tehnološko sodelovanje in izmenjavo informacij za področje civilne rabe jedrske energije.

Dostop do članka: IJS in Ministrstvo za energijo iz ZDA krepita medsebojno sodelovanje - Naš stik (nas-stik.si)


 

12. 9. 2023, Energetika.net: Začetek postopka umeščanja JEK2 bi se lahko začel sredi 2024

Dostop do članka: Začetek postopka umeščanja v prostor JEK2 bi se lahko začel sredi 2024 (energetika.net) (plačljiv članek)


 

12. 9. 2023, Energetika.net: Generalni direktor Nucleareurope: Evropska komisija bi se morala pripraviti

Dostop do članka: Generalni direktor Nucleareurope: Evropska komisija bi morala pripravi (energetika.net) (plačljiv članek)


 

12. 9. 2023, Regionalobala.si: BREZ NJE NE BO ZELENEGA PREHODA? V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost

Dostop do članka: BREZ NJE NE BO ZELENEGA PREHODA? V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost (regionalobala.si)


 

12. 9. 2023, Primorske novice: V Portorožu o jedrski energiji kot poti v svetlo prihodnost

(članek v tiskani izdaji)


 

13. 9. 2023, Finance, Okolje & energija, Borut Hočevar: Nov, ambiciozni načrt za JEK 2: ne 1.100, ampak do 2.400 megavatov

V GEN energiji so zato pretehtali prvotno odločitev. Najprej so opravili »interni premislek«, potem so se usklajevali z ministrstvi. Sprejeta je bila odločitev, da sprožijo postopke za pridobitev dovoljenj za do 2.400-megavatno napravo, je na konferenci jedrskih strokovnjakov Nuclear Energy for New Europe povedal vodja tehničnega sektorja v GEN energiji Bruno Glaser.

Dostop do članka: Nov, ambiciozni načrt za JEK 2: ne 1.100, ampak do 2.400 megavatov (finance.si) (plačljiv članek)


 

13. 9. 2023, Delo, Borut Tavčar: Trije snubci za drugo nuklearko

Jedrska elektrarna je gotovo večgeneracijski projekt, pri tako dolgoročnem projektu se mora razviti partnerstvo med dobaviteljem in investitorjem, pa tudi med državama. To je kot poroka, sprejmeš skupne standarde in pravila ravnanja. Pri tem ne izbira le eden, oba morata izbrati drug drugega,« je predsednik DJSS Tomaž Žagar odgovoril na vprašanje, kateri od dobaviteljev je najbliže poslu Krškem.

Dostop do članka: Trije snubci za drugo nuklearko - Delo


 

14. 9. 2024, Energetika.net: Predstavnica EDF: Slovenija lahko dokončna projekt JEK2 do 2040

Dostop do članka: Predstavnica EDF: Slovenija lahko dokonča projekt JEK2 do 2040 (energetika.net) (plačljiv članek)


 

14. 9. 2023, STA: Na kratko iz gospodarstva

Podpredsednik ameriškega proizvajalca opreme za jedrske elektrarne Westinghouse Electric, ki je največji dobavitelj Nuklearne elektrarne Krško, Roman Romanowski, je na konferenci Društva jedrskih strokovnjakov Jedrska energija za novo Evropo - NENE 2023 v Portorožu pojasnil, da je njihova tehnologija AP1000 pripravljena za implementacijo v Sloveniji do leta 2030. Razpoložljivost in zmogljivost tega reaktorja presegata 92 odstotkov, njegova življenjska doba pa presega 80 let, so sporočili iz podjetja.

Dostop do članka: STA: Na kratko iz gospodarstva (zaklenjen članek)


 

14. 9. 2023, Naš stik: JEK2: razmere v energetiki spodbujajo razmislek o postavitvi močnejšega reaktorja

Projekt JEK2 dobiva nove razsežnosti – v GEN energiji, kjer projekt razvijajo, nadaljujejo s pripravami na umeščanje v prostor, razmišljajo pa tudi o postavitvi močnejšega reaktorja. Nad pripravljalnimi aktivnostmi projekta bo medtem bdela prejšnji teden imenovana medresorska vladna skupina.

Dostop do članka: JEK2: razmere v energetiki spodbujajo razmislek o postavitvi močnejšega reaktorja - Naš stik (nas-stik.si)


 

14. 9. 2023, Naš stik: Westinghouse: rešitve za jedrsko prihodnost Slovenije

Westinghousova tehnologija AP1000 je pripravljena za namestitev v Sloveniji do leta 2030: »S petimi delujočimi reaktorji AP1000 po svetu, enim, ki tik pred začetkom komercialnega obratovanja, več načrtovanimi in več deset milijonov ur posvečenih razvoju AP1000, je njegova tehnološka zrelost nedvomna. Westinghouse Sloveniji prinaša preverjene rešitve za trajnostno prihodnost.«

Dostop do članka: Westinghouse: rešitve za jedrsko prihodnost Slovenije - Naš stik (nas-stik.si)


 

15. 9. 2023, Večer: DRUGI BLOK : JEDRSKE AMBICIJE SLOVENIJE

Vodja tehničnega sektorja v GEN energiji Bruno Glaser je na konferenci Društva jedrskih strokovnjakov Jedrska energija za novo Evropo - NENE 2023 v Portorožu na konferenci, ki je potekala med 11. in 14. septembrom, po poročanju Financ povedal, da so se odločili v okviru projekta drugega bloka jedrske elektrarne sprožiti postopke za do 2400-megavatno napravo. Podpredsednik ameriškega proizvajalca opreme za jedrske elektrarne Westinghouse Electric, ki je največji dobavitelj Nuklearne elektrarne Krško, Roman Romanowski, je na tej konferenci pojasnil, da je njihova tehnologija AP1000 pripravljena za implementacijo v Sloveniji do leta 2030. Razpoložljivost in zmogljivost tega reaktorja presegata 92 odstotkov, njegova življenjska doba pa presega 80 let, so sporočili iz podjetja.

(članek v tiskani izdaji)

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem