MMG v okviru pobude STAND UP FOR NUCLEAR uspešno predstavil vlogo jedrske energije za dosego energetske neodvisnosti

10. Oktober 2022

MMG (Mreža mlade generacije), ki deluje v okviru našega društva, je v petek, 7. oktobra na Prešernovem trgu v Ljubljani tudi letos izvedla informativni dogodek v okviru globalne pobude Stand Up for Nuclear. Letošnja glavna tema je bila energetska neodvisnost in kako lahko jedrska energija pomaga pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z elektriko. Mladi jedrski strokovnjaki so, podobno kot njihovi kolegi po številnih mestih v Avstraliji, Franciji, Kanadi, Braziliji, Nemčiji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem, v Združenih državah Amerike ter ostalih državah, na poljuden način javnosti predstavili jedrsko tehnologijo ter osvetliti nekatere mite, povezane z njo. Mimoidoči so lahko videli številne zanimive primerjave, eksperimente, interaktivne vsebine ter poklepetali z mladimi strokovnjaki o jedrski energiji in njeni vlogi pri zagotavljanju zanesljive oskrbe z elektriko.

Razstavni prostor na Prešernovem trgu z vsebinami za vse starosti je bil odlično obiskan. Dogodka so se v sklopu tehničnih vsebin udeležili tudi dijaki nekaterih ljubljanskih šol. Tekom klepeta z mladimi jedrskimi strokovnjaki so mimoidoči primerjali različne vire elektrike v Sloveniji, preučili zanesljivost in neodvisnost jedrske energije ter se poučili o raziskavah in razvoju novih tehnologij jedrskih reaktorjev. Obiskovalci so lahko z meglično celico tudi videli sledi naravnega ionizirajočega sevanja na Prešernovem trgu. Iz prve roke so lahko izvedeli nekatere strokovne podrobnosti, saj so na dogodku sodelovali tudi predstavniki iz Instituta »Jožef Stefan«, Agencije za radioaktivne odpadke, GEN energije, jedrske elektrarne NEK, platforma podpornikov jedrske energije JedrskaSi ter Elektroinštituta Milan Vidmar.

Kot povzema dogajanje dr. Janez Kokalj, predstavnik za mednarodne odnose pri MMG DJS, sicer zaposlen kot raziskovalec na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan«: »Mladim nam je bilo v veselje posredovati informacije o jedrski tehnologiji številnim zainteresiranim. Zaradi trenutnega dogajanja po svetu se ljudje bolj zanimajo za izzive v energetiki. Zdi se tudi, da jedrsko energijo podpirajo ljudje po celem svetu, čisto običajni prebivalci, številni naravovarstveniki in predvsem mlajše generacije, ki v jedrski energiji vidijo skupno rešitev za probleme energetske revščine, podnebne krize ter za ohranitev narave. Obenem postaja očitno, kako pomemben je neodvisen, zanesljiv ter obenem nizkoogljičen vir energije, kot je jedrska energija.«

Ostale izjave organizatorjev:
Saša Škof
, organizacijski odbor slovenskega dogodka v okviru pobude Stand Up for Nuclear ter sodelavka na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan«: Eden od osrednjih ciljev dogodka je prikazati vključenost in podporo mladih jedrski tehnologiji. To smo pokazali mladi in nadobudni strokovnjaki jedrske znanosti, ki smo na dogodku zainteresirani javnosti predstavili zanimiva dejstva in ovrgli prenekatere mite povezane z jedrsko tehnologijo. Upam, da smo tudi s tem dogodkom pokazali, da člani MMG spodbujamo večjo radovednost in se veselimo nadaljnjih razprav.  

Tanja Goričanec, predsednica MMG in doktorska študentka na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan«: Veseli me, da smo tudi letos imeli priložnost mimoidočim, javnosti in dijakom predstaviti jedrsko energijo in njeno vlogo v prehodu v nizko-ogljično družbo. Zaradi trenutnih energetskih razmer je mimoidoče predvsem zanimal potencial jedrske energije pri zmanjševanju energetske odvisnosti držav. Organizatorji dogodka Stand Up for Nuclear ugotavljamo naraščajočo javno podporo jedrski energiji in priznavanje njenih pozitivnih lastnosti, kot so zanesljiva, nizko-ogljična in dolgoročna oskrba z električno energijo.

Več o samem dogodku si lahko pogledate na:
Facebook: www.facebook.si/standupfornuclearljubljana
Instagram: https://www.instagram.com/mrezamladihdjs/
SUFN uradna spletna stran: https://standupfornuclear.org/

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem