Mladi jedrski strokovnjaki v velikem številu sodelovali na letošnji konferenci mladih

7. Junij 2023

Uspešno je bila izvedena že jubilejna 10. konferenca mladih jedrskih strokovnjakov, ki se strokovno, raziskovalno in razvojno ukvarjajo z različnimi vidiki uporabe jedrske tehnologije in znanosti.
 

Konferenca je potekala pod okriljem mreže mlade generacije jedrskih strokovnjakov Slovenije (MMG DJS), letos sta jo organizirala Aljoša Gajšek in Jan Kren, mlada raziskovalca iz Odseka za reaktorsko tehniko (R4), Instituta “Jožef Stefan”.

V bogatem celodnevnem programu je sodelovalo več kot 20 mladih jedrskih strokovnjakov, ki so strokovno predstavili svoja raziskovalna področja. Le-ta so se delila na širše sklope: jedrske elektrarne, reaktorska fizika, jedrske fuzija in jedrska termohidravlika in strukturna mehanika. Posebej smo bili veseli velike udeležbe strokovnjakov iz industrije (NEK). Med temami smo gostili tudi vabljena predavanja. Dr. Boris Sučić iz Centra za energetsko učinkovitost IJS je predstavil predavanje z naslovom “Izzivi razogljičenja in zanesljivost oskrbe z energijo pri posodobitvi NEPN”, dr. Rok Krpan iz Odseka za reaktorsko tehniko IJS pa “Modeliranje nehomogene atmosfere v zadrževalnem hramu jedrske elektrarne”. Konferenco je povezoval Jan Kren. Med konferenco je bila izvedena tudi skupščina Mreže mlade generacije, kjer je predsednica MMG Tanja Goričanec predstavila pretekle, trenutne in prihodnje aktivnosti MMG.

V sklepnem delu konference je sledila okrogla miza. V razpravi, ki je v ospredje postavila vprašanje, kako izboljšati sodelovanje med jedrskimi deležniki v državi, so sodelovali predsednik European Nuclear Society (ENS) in vodja odseka R4 prof. dr. Leon Cizelj, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Gorazd Pfeifer, predsednik Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije doc. dr. Tomaž Žagar, generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan in glavni inšpektor na URSJV Matjaž Podjavoršek. Zanimivo in zelo interaktivno debato je moderiral Aljoša Gajšek. V razpravi so se panelisti dotaknili različnih vidikov sodelovanja med jedrskimi organizacijami v Sloveniji. Zanimanje za jedrsko tehnologijo v Sloveniji se že povečuje, za uspešno delo v prihodnosti pa bo ključen odgovoren odnos do poslanstva vseh deležnikov na vseh nivojih.

Po uradnem delu konference je sledil neformalen piknik, kjer se je mreženje med mladimi in izkušenimi jedrskimi strokovnjaki nadaljevalo do večernih ur.

Dogodka se je udeležilo blizu 50 mladih jedrskih strokovnjakov iz Instituta “Jožef Stefan”, Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost, NEK in GEN. Udeleženci so v prijetnem in pozitivnem vzdušju utrdili glavni cilj vsakoletne konference: spodbujanje povezovanja, predstavitev strokovnega dela ter krepitev prepoznavnosti in atraktivnosti stroke med mladimi. Deseto izvedbo konference sta finančno podprla NEK in Skupina GEN, s podporo organizatorjem pa IJS in R4.

Ob uspešno zaključeni 10. Konferenci Mladih Jedrskih strokovnjakov, lahko z pričakovanjem in optimizmom zremo proti 11. konferenci, kamor že sedaj vabimo vse mlade jedrske strokovnjake k udeležbi in mreženju.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem