Mladi jedrski strokovnjaki tudi letos osvetljevali vlogo jedrske tehnologije v družbi

10. Oktober 2023

V petek, 6. oktobra, je Mreža mlade generacije (MMG), ki deluje pod okriljem Društva, na Prešernovem trgu v Ljubljani organizirala informativni dogodek v sklopu globalne pobude "Stand Up for Nuclear". Letošnje osrednje sporočilo je bilo "Slovenija, jedrska država". Poudarek ni bil le na proizvodnji električne energije, ampak tudi na širši uporabi jedrske tehnologije v družbi.

Mladi jedrski strokovnjaki so skupaj s kolegi iz celega sveta javnosti na razumljiv način predstavili jedrsko tehnologijo in razkrili nekatere mite o njej. Obiskovalci so imeli priložnost videti zanimive eksperimente, interaktivne vsebine in se pogovarjati z mladimi strokovnjaki o vlogi jedrske tehnologije na vseh ravneh družbe.

Razstavni prostor, prilagojen obiskovalcem vseh starosti, je privabil množico ljudi, vključno z dijaki iz ljubljanskih šol. V interaktivnih pogovorih z jedrskimi strokovnjaki so se obiskovalci poglobili v različne aspekte jedrske tehnologije v Sloveniji – od proizvodnje električne energije, njenega prispevka k znanstvenim raziskavam, medicini pa vse do izobraževanja. Posebno pozornost so pritegnili didaktični eksperimenti in poučni posterji, ki so jih strokovnjaki z velikim navdušenjem podrobno predstavili in razložili.

Na dogodku so sodelovali predstavniki priznanih institucij, kot so Institut "Jožef Stefan", Nuklearna elektrarna Krško, GEN energija, Uprava za jedrsko varnost, Fakulteta za matematiko in fiziko in Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani in Elektroinštitut Milan Vidmar.

Kot povzema dogajanje dr. Tanja Goričanec, predsednica MMG DJS, sicer zaposlena kot raziskovalna asistentka na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan«: »Namen letošnjega izobraževalnega dogodka »Stand Up for Nuclear« je poudariti več desetletno tradicijo Slovenije kot jedrske države ter predstaviti vsa področja, ki jih vključuje. Jedrska energija namreč ne predstavlja le vir nizko-ogljične električne energije, vendar se uporablja tudi na drugih družbeno koristnih področjih, kot je v medicini za zdravljenje rakavih obolenj. Za uspešno delovanje vsake jedrske države pa so pomembni vsi vidiki, ne le njena uporaba, temveč tudi raziskave in izobraževanje ter nenazadnje regulacija. Veseli me, da imamo v Sloveniji vzpostavljen dober in profesionalen odnos med vsemi deležniki s področja, kar je ključ za njeno odgovorno, učinkovito in dolgotrajno uporabo.«

Ostale izjave organizatorjev

Saša Škof, organizacijski odbor slovenskega dogodka v okviru pobude Stand Up for Nuclear ter sodelavka na Odseku za reaktorsko fiziko Instituta »Jožef Stefan«: Eden od osrednjih ciljev dogodka je prikazati vključenost in podporo mladih jedrski tehnologiji. To smo pokazali mladi in nadobudni strokovnjaki jedrske znanosti, ki smo na dogodku zainteresirani javnosti predstavili zanimiva dejstva in ovrgli prenekatere mite povezane z jedrsko tehnologijo. Upam, da smo tudi s tem dogodkom pokazali, da člani MMG spodbujamo večjo radovednost in se veselimo nadaljnjih razprav.

Jan Kren, podpredsednik MMG in doktorski študent na Odseku za reaktorsko tehniko Instituta »Jožef Stefan«: "Za učinkovito izobrazbo javnosti o pomenu in varnosti jedrske tehnologije je ključnega pomena neposreden dialog med strokovnjaki in širšo javnostjo. Zato sem vesel, da vsako leto vzpostavimo tovrstno komunikacijo v okviru dogodka Stand Up For Nuclear. Naš cilj je odpraviti napačne predstave in strahove, ki morda obstajajo o jedrski tehnologiji. Letos smo še razširili obseg našega angažiranja in osvetlili številne aplikacije jedrske tehnologije, ki presegajo zgolj proizvodnjo električne energije, vključno z njenimi ključnimi vlogami v medicinskih postopkih. Upam, da bomo s tem dogodkom navdušili tudi mlade generacije in jih morda spodbudili k raziskovanju kariernih poti v jedrski tehniki."

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem