Mednarodni dan žensk v znanosti

11. Februar 2021

Danes je mednarodni dan žensk v znanosti (ang. International Day of Women and Girls in Science). Za promocijo boljše zastopanosti žensk in deklet v znanosti, zlasti na področju uporabe jedrske energije, je OECD/NEA pripravila spodnji video.

Po celem svetu so ženske in dekleta premalo zastopane v STEM (Science, Technology, Engineering, Math) področjih, enako velja za jedrski sektor, premajhna je tudi njihova zastopanost na vodstvenih položajih. Neuravnotežena zastopanost spolov ima lahko posledice za prihodnost jedrske energije in lahko predstavlja izgubo prepotrebne delovne sile, talentov in idej. Privabljanje in novačenje deklet za študij t.i. STEM področij ter izboljšanje možnosti za njihov karierni razvoj, je izziv tudi za OECD NEA države članice. V prizadevanju za izboljšanje stanja glede uravnovešene zastopanosti spolov na področju jedrske energije, je upravni odbor OECD/NEA v letu 2019 pričel z dejavnostmi na tem področju z ustanovitvijo delovne skupine, katere predstavniki so iz držav OECD/NEA. V skupini sodeluje tudi Slovenija. Ker gre za skupni izziv, s katerim se sooča veliko število držav NEA, je zato pomembno skupno sodelovanje, da bi lahko razvili ustrezne politike in podali priporočila za napredek. Doseganje ravnovesja med spoloma na področju jedrske energije je nujna in strateško prednostna naloga za zaščito trajnosti jedrskega sektorja. Sklepno misel je podal tudi generalni direktor združenja NEA g. William D. Magwood v svojem govoru: "Mi vsi v NEA verjamemo, da je čas in pravica, da podpremo pobudo za povečanje pomembnosti uravnotežene zastopanosti spolov, tako nacionalno kot tudi globalno, in da poiščemo načine in poti, da se to tudi udejanji«.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem