Jedrske elektrarne kot pomemben steber zelene industrijske revolucije Združenega Kraljestva

18. December 2020

Vlada Združenega Kraljestva je 14.decembra izdala 170-strani dolg energetski strateški načrt z uradnim naslovom Powering our net zero future in v njem jasno zastavila cilje za razogljičenje svojega elektroenergetskega sistema. Z zasledovanjem zastavljenih ciljev bodo podprli zelena delovna mesta znotraj dežel Anglije, Škotske, Walesa in Severne Irske ter v boju za doseganje ničelnih izpustov do leta 2050 tudi obdržali ugodne cene električne energije.

Vir: Energy white paper - Powering our Net Zero Future
Vir: Energy white paper - Powering our Net Zero Future

Energetski strateški načrt temelji na novembra izdanemu dokumentu britanskega premierja z naslovom Ten point plan for a green industrial revolution, kjer v desetih točkah opiše cilje za zeleno industrijsko revolucijo, med drugim v tretji točki poudari pomembnost gradnje novih jedrskih elektrarn.

Vir: Energy white paper - Powering our Net Zero Future
Vir: Energy white paper - Powering our Net Zero Future

Pri zmanjševanju emisij se v energetskemu strateškemu načrtu zanašajo na spremembe tako v industriji, transportu, kot na energetski modernizaciji stavb in pričakujejo, da bo zaradi omenjenih ukrepov narastla potreba po velikem številu ustreznih kadrov. Vlada Združenega kraljestva bo ponudila tudi finančne spodbude za nove jedrske projekte z željo dolgoročnega znižanja cen električne energije. Podpreti nameravajo tako razvoj majhnih modularnih reaktorjev kot naprednih jedrskih reaktorjev, in sicer v vrednosti 385 milijonov funtov (približno 425 milijonov evrov), z namenom komercializacije tehnologij.

Za ogled energetskega strateškega načrta Združenega Kraljestva kliknite tu.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem