Jedrska energija prvič polnopravna udeleženka COP konference

18. November 2022

Države članice medvladnega panela za podnebne spremembe (IPCC) se letno sestajajo na konferencah Združenih narodov imenovani COP (Conference of the Parties). Gre za ključni dogodek v boju proti podnebnih spremembam in jedrska društva, industrijska združenja in nevladne organizacije ga spremljajo že daljše obdobje. Od leta 2015 so jedrski aktivisti na konferencah nase opozarjali v okviru gibanja Nuclear for Climate, letos pa je bila jedrska energija prvič prelomno sprejeta kot tehnologija enakovredna ostalim tehnologijam v boju proti podnebnih spremembam. Tako so predstavniki jedrske energije prvič tudi uradno sodelovali pri oblikovanju sklepov konference, poleg tega pa je bilo jedrski energiji izkazana tudi večja pozornosti iz strani preostalih akterjev.

Pobuda Nuclear for Climate je nastala v soorganizaciji evropskega (ENS), francoskega (SFEN) in ameriškega (ANS) društva jedrskih strokovnjakov leta 2015 pred konferenco COP21 v Parizu. Mednarodna skupnost je že takrat opozarjala na nujno potrebo po dekarbonizaciji proizvodnje električne energije, da bi zaščitili ljudi in planet pred onesnaženostjo zraka in podnebnimi spremembami. Gibanje Nuclear for Climate pa je poudarilo pomen jedrske energije v doseganju tega cilja. Delegacije se bile prisotne na mednarodnih konferencah COP21, COP22, COP23, COP24, COP25 in COP26, kjer so predvsem v obliki aktivizma promovirali jedrsko energijo kot ključnega akterja v pogajanjih o podnebnih spremembah. Že takrat so gostili številne stranske dogodke in sodelovali v panelnih razpravah s predstavniki okoljskih nevladnih organizacij, agencije IAEA ter različnimi nacionalnimi delegati. 

Letos je njihov glas segel še dlje in pobuda Nuclear for Climate je dosegla široko množico ljudi. Za COP27 smo skupaj z ostalimi društvi pripravili dokument s stališči glede trajnostne in zanesljive oskrbe z energijo v prihodnosti, ki je dosegljiv na tej povezavi. Na letošnji konferenci COP27 je bila jedrski energiji namenjena enakovredna pozornost, kar se je odražalo v vseh dogodkih, ki so se odvijali predvsem na stojnici Nuclear for Climate ter v samostojnem paviljonu agencije IAEA, poimenovanem #Atoms4Climate. Vloga jedrske energije je bila prepoznana kot zelo pomembna, čemur potrjuje tudi mednarodna agencija za energijo (IEA) s podanim sklepom, da bo za dosego scenarijev z ničelnimi izpusti do leta 2050 potrebno podvojiti inštalirano moč jedrskih elektrarn. 

Najbolj odmevne razprave iz konference COP27 na temo jedrske energije si lahko ogledate spodaj, celoten nabor številnih jedrskih aktivnosti pa je dostopen na spletni strani organizacije World Nuclear Association.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem