Finska jedrska elektrarna OL3 prejela dovoljenje za polnjenje z jedrskim gorivom

26. Marec 2021

Finska uprava za varstvo pred sevanji in jedrsko varnost (STUK) je danes jedrski elektrarni Olkiluoto 3 (OL3) podjetja Teollisuuden Voima Oyj (TVO) izdala dovoljenje za polnjenje sredice z jedrskim gorivom. S tem korakom je OL3 postal jedrski objekt in tako prva jedrska elektrarna EPR v Evropi, ena največjih in najsodobnejših jedrskih elektrarn na svetu.

Med polnjenjem goriva bodo iz skladišča za sveže gorivo v reaktorsko tlačno posodo prenesli 241 gorivnih elementov, ki vsebujejo 128 ton urana. STUK v dovoljenju za polnjenje sredice navaja, da elektrarna OL3 izpolnjuje vse določene varnostne zahteve. Vodja projekta Essi Vanhanen iz STUK-a navaja, da elektrarna OL3 od začetka polnjena sredice dalje velja za delujočo jedrsko elektrarno, nadzor STUK-a pa se bo nadaljeval kot nadzor nad jedrsko elektrarno v delovanju. Polnjenju sredice bo sledila nekajmesečna faza zagona, v kateri bo TVO izvedel še vse preostale preizkuse elektrarne do polne moči. V podjetju načrtujejo, da bodo s proizvodnjo električne energije začeli oktobra letos, s komercialno proizvodnjo električne energije pa v februarju 2022.

OL3 bo pri obratovanju na polni moči pokril približno 14 % finskega povpraševanja po električni energiji in na ta način primaknil največji delež k zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov v celotni Finski strategiji opuščanja fosilnih virov energije. Na ta način je OL3 največji prispevek jedrske stroke pri prehodu v zanesljivo in trajno oskrbo Finske z brez-ogljično energijo.

Povezava do novice (STUK)

Povezava do novice (TVO) 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem