Energetsko dovoljenje za načrtovanje Jedrske elektrarne Krško 2

20. Julij 2021

Ministrstvo za infrastrukturo je 19. julija izdalo energetsko dovoljenje za projekt JEK2, s katerim se odpira pot za načrtovanje in pripravo dokumentacije o JEK2

Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi sprejete Dolgoročne podnebne strategije Slovenije ter Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta  19. julija izdalo energetsko dovoljenje za projekt načrtovanja in izgradnje jedrske elektrarne Krško 2 (JEK2). S tem ministrstvo odpira pot za izvedbo upravnih postopkov in pripravo dokumentacije za investicijsko odločanje o JEK2, kar je nujna podlaga za končno odločitev o optimalnem energetskem scenariju za prihodnjo oskrbo Slovenije z nizkoogljično energijo.

Podelitev energetskega dovoljenja za projekt JEK2 podjetju GEN energija je možna tudi zato, ker Slovenija kot jedrska država razpolaga s strokovnim znanjem in organizacijsko infrastrukturo za varno in učinkovito uporabo jedrske tehnologije. Ta človeški potencial, strokovnost in vrhunsko znanje so hkrati pomembna konkurenčna prednost Slovenije, saj nam omogoča, da hitreje in bolj učinkovito opustimo rabo fosilnih virov energije in tako sledimo državam, ki so svojo proizvodnjo električne energije že razogljičile oziroma znižale izpuste toplogrednih plinov iz proizvodnje energije pod 50 g/kWh.

S podelitvijo energetskega dovoljenja je Ministrstvo za infrastrukturo odprlo možnost, da se Slovenija pridruži državam kot so Švedska, Švica, Francija, Ontario v Kanadi in druge, ki so z uporabo jedrske energije že dosegle najhitrejšo, učinkovito, preverjeno in zanesljivo opustitev rabe fosilnih goriv - premoga, nafte in plina. Razogljičenje s skupno in hkratno uporabo ter razvojem obnovljivih virov energije in jedrske energije je dokazano hitrejše, čistejše, ekonomično in zanesljivo.

Tako prispevamo k uresničevanju kratkoročnega EU cilja “Pripravljeni za 55”, ki je znižanje izpustov COza vsaj 55 % že do leta 2030 glede na leto 1990. Hkrati to predstavlja prvi korak k doseganju skupnega dolgoročnega cilja, da Evropa do leta 2050 postane prva celina brez izpustov CO2.

Energetsko dovoljenje je javno in dostopno na spletni strani MzI: Portal Energetika (energetika-portal.si)

Foto: www.eSvet.si

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem