DJS skupaj z več kot 110 strokovnimi in nevladnimi organizacijami poziva k pravični oceni jedrske energije v okviru EU taksonomije trajnostnega financiranja

28. April 2020

24. aprila 2020 je ga. Satu Helynen, vršilka dolžnosti predsednice evropske tehnološke platforme za trajnostno jedrsko energijo SNE-TP poslala pismo podpredsednikoma evropske komisije Fransu Timmermansu in Valdisu Dombrovskisu ter evropski komisarki za energijo Kadri Simson, v katerem poziva k pravični in pravočasni oceni jedrske energije v EU taksonomiji trajnostnih financ. Pismo, ki ga je podpisalo več kot sto deset evropskih strokovnih in nevladnih organizacij, hkrati opozarja na pomembnost jedrske energije skupaj z obnovljivimi viri energije pri doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Evropska komisija je ustanovila strokovno tehnično skupino strokovnjakov za trajnostno financiranje, ki razvija orodja za lažji prehod na podnebno nevtralnost. Eno izmed takšnih orodji je taksonomija EU, ki klasificira trajnostne tehnologije, ki so upravičene do financiranja. V klasifikacijo so zajete zelene tehnologije, uporaba premoga pa je izključena. Nekje vmes je obtičala jedrska tehnologija, ker se strokovna tehnična skupina ni počutila dovolj usposobljena, da bi jo ocenila.

Na podlagi izključujoče taksonomije, močnega lobiranja nekaterih proti-jedrski nevladnih organizacij in negativne kampanje v medijih je bilo pripravljeno in poslano omenjeno pismo strokovnjakov, ki poziva, da se jedrska energija, tako kot ostale nizkoogljične tehnologije, oceni enakopravno, pravično in s strokovnimi merili.

Podpisu pisma so se pridružile tudi izobraževalne in znanstvene institucije iz Slovenije, med njimi, Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS), Mreža mlade generacije DJS, Institut Jožef Stefan in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Pismo v angleškem jeziku (.pdf)
 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem