Danes odprli 29. mednarodno konferenco Jedrska energija za novo Evropo

7. September 2020

Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije (DJS) je danes ob 16. uri v Portorožu odprlo 4-dnevno, že tradicionalno, 29. mednarodno konferenco Nuclear Energy for New Europe 2020 (Jedrska energija za novo Evropo 2020). Letošnje konference, ki poteka hibridno (v živo in na daljavo) se udeležujejo vodilni jedrski strokovnjaki iz znanstveno-raziskovalnih ustanov, industrije in upravnih organov iz več kot 20 držav Evrope in vsega sveta ter ključnih mednarodnih organizacij na področju jedrske energije.

Konferenco so odprli doc. dr. Tomaž Žagar, predsednik DJS, izr. prof. dr. Luka Snoj, predsednik programskega odbora letošnje konference in vodja odseka za reaktorsko fiziko pri Institutu »Jožef Stefan«, ter slavnostna govornika dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, in Blaž Košorok, državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo. Poudarili so današnji in prihodnji pomen jedrske energije in jedrske znanosti v Sloveniji z znanstveno-raziskovalnega, energetskega in podnebnega zornega kota.

Odprtju dogodka se je na daljavo kot slavnostni govorec pridružil William D. Magwood, IV, generalni direktor Agencije za jedrsko energijo pri OECD, ki je poudaril vlogo jedrske energije pri razogljičenju in pomembnost sodelovanja med državami v okviru OECD NEA in širše. Izpostavil je vlogo znanosti in izobraževanja kot gonilnih sil napredka in razvoja ter podpore uporabi jedrskih tehnologij. V zaključku prvega konferenčnega dne so sledili prispevki na temo novih jedrskih elektrarn in reaktorjev ter razvoja malih modularnih jedrskih elektrarn, ki so jih na daljavo podali Anton Moskvin (Rosatom), Thomas Marcille (Holtec International) in Scott Rasmussen (NuScale Power).

Več informacij (sporočilo za medije, .PDF)
Objava na portalu Naš stik

Foto: Boštjan Colarič in Bor Kos

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem