Belgija bo podaljšala obratovanje jedrskih elektrarn

12. Januar 2023

Belgijska vlada je v ponedeljek (9. januarja) sprejela odločitev o podaljšanju obratovanja dveh jedrskih elektrarn v Belgiji za dodatnih 10 let. S to odločitvijo je spremenila dolgoročno politično stališče Belgije o popolnem opuščanju jedrske energije do leta 2025. Energetska stroka opozarja, da zgolj podaljšanje delovanja dveh jedrskih elektrarn ne bo dovolj, in da jih bo potrebno v obratovanju ohraniti še več.
 

Belgija je v ponedeljek z lastnikom, to je francosko podjetje Engie, dosegla dogovor o podaljšanju obratovalne dobe dveh jedrskih elektrarn za 10 let. S podaljšanjem obratovanja reaktorjev je razveljavila načrt za postopno opuščanje reaktorjev do leta 2025, saj išče načine za zagotovitev zanesljivih domačih virov energije.

V Belgiji je trenutno šest delujočih jedrskih reaktorjev s skupno zmogljivostjo približno 5000 MW, ki proizvedejo približno polovico vse električne energije v državi. Reaktor Doel-3 so zaprli v septembru, reaktorja Doel-4 in Tihange-3 pa naj bi se (po prejšnjih načrtih) za vedno zaprla leta 2025, vendar se bosta po potrebnih vzdrževalnih delih znova zagnala novembra 2026 in nato delovala še 10 let. Delovati sta začela leta 1985 in sta najnovejša izmed belgijskih reaktorjev. Oba sta tlačnovodnega tipa z močjo 1038 MW.

Odločitev o podaljšanju obratovanja je bila sprejeta zaradi strokovnih opozoril, saj je belgijski operater električnega omrežja Elia v Študiji ustreznosti in fleksibilnosti belgijskega elektroenergetskega omrežja za obdobje 2022-2032 predstavil, da bi se Belgija ob nespremenjeni politiki glede zapiranja jedrskih elektrarn pozimi iz 2026 na 2027 soočila z znatnim pomanjkanjem električne energije. Temu bi botrovala premajhna proizvodnja električne energije ob vztrajanju na 100 % OVE scenariju. Tudi po sprejeti odločitvi o podaljšanju obratovalne dobe reaktorjema Doel-4 in Tihange-3 bo Belgija še vedno morala zapolniti potencialno znatno vrzel v proizvodnji električne energije v letih 2025 in 2026.

Trenutna odločitev belgijske vlade je jasen korak v pravo smer glede zagotavljanja varne dobave električne energije, predvsem po preteklih stališčih glede opustitve uporabe jedrske energije. Premier Alexander De Croo temu jasno potrjuje z besedami, da »podaljšanje delovanja jedrskih reaktorjev vrača Belgiji nadzor nad lastno energetsko usodo«.

V društvu pozdravljamo novico glede podaljšanja obratovalne dobe omenjenih jedrskih elektrarn in upamo na da bodo podobne temeljite analize in odločitve sledile tudi v preostalih državah, ki so imele namen opustiti jedrsko energijo.

Vir: World Nuclear News (world-nuclear-news.org)

Vir: Reuters
Vir: Reuters

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem