8. december je obletnica govora "Atoms for Peace - Energija za mir"

8. November 2023

Letos, 8. decembra, bo minilo okroglih 70 let, odkar je imel takratni predsednik Združenih držav Amerike, Dwight D. Eisenhower, pred generalno skupščino Združenih narodov v New Yorku svoj znameniti govor »Atoms for Peace«.

Govor pomeni začetek civilne rabe jedrske tehnologije v mirnodobne namene za razvoj, rast, dobrobit celotnega sveta. V govoru je predsednik Eisenhower zelo jasno poudaril, kako pomembna je energija za razvoj družbe in mir na svetu in s tem spodbudil pestro paleto raziskav, razvoja in uporabe jedrskih tehnologij v mirnodobne namene. Jedrsko energijo tako danes uporabljamo v energetiki, medicini, industriji, pri raziskavah na Zemlji in v vesolju, za transport in še v mnogih drugih aplikacijah. Njegove napovedi so torej aktualne tudi dandanes, ko je vse bolj jasno, da družbi omogoča blaginjo ravno zanesljiv, obilen, okolju prijazen in cenovno dostopen vir energije, kar jedrska zagotovo je. 

Več o sami obletnici si lahko preberete tudi na digitalni platformi JedrskaSI, kjer so pripravili novico z naslovom 70. obletnica: Atoms for Peace – Energija za mir (jedrska.si) ter dogodku namenili tudi samostojno stran Atoms for Peace - Energija za mir (jedrska.si).

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem