Končana 7. Konferenca mladih jedrskih strokovnjakov Slovenije

24. Marec 2020

Konec februarja 2020 je potekala sedaj že tradicionalna Konferenca mladih jedrskih strokovnjakov, ki jo organizira Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije. Letos so za organizacijo poskrbeli doktorski študenti odseka za Reaktorsko fiziko F8, Inštituta Jožef Stefan.

Konferenca je potekala 28. februarja 2020 na Reaktorskem centru Podgorica. Na letošnji konferenci je svoje delo predstavilo 12 študentov in mladih raziskovalcev iz več Slovenskih inštitucij in Hrvaškega društva jedrskih strokovnjakov. Predstavljena dela so bila iz vseh področij jedrske tehnologije, od močnostnih reaktorjev, termohidravlike, raziskovalnih reaktorjih in tudi fuzije.

Nagovor na začetku konference predsednika DJS dr. Tomaža Žagarja. (Foto: Jan Malec)
Nagovor na začetku konference predsednika DJS dr. Tomaža Žagarja. (Foto: Jan Malec)

Svoje doktorsko delo sta v vabljenem predavanju predstavila mlada doktorja dr. Bor Kos z naslovom: »Propagacija negotovosti jedrskih podatkov v kompleksnih geometrijah« in dr. Jure Oder z naslovom: »Meritve in simulacije turbulentnega toka čez omejeno obrnjeno stopnico«. Na konferenci smo se ob odlični pogostitvi družili študentje, mladi raziskovalci in strokovnjaki, vključno s predstavniki Nuklearne elektrarne Krško, Uprave RS za jedrsko varnost, Skupine GEN, Reaktorskega infrastrukturnega centra, odsekov za reaktorsko tehniko R4, znanosti o okolju O2 in reaktorske fizike F8 z IJS ter predstavniki tujih institucij ter razpravljali o raznolikih temah s področja jedrske energije. Konference se je udeležilo skupno 35 ljudi.

Skupinska slika udeležencev konference. (Foto: Bojan Žefran)
Skupinska slika udeležencev konference. (Foto: Bojan Žefran)

Finančno podporo organizaciji konference so izkazali podporniki NEK, NUMIP in Skupina GEN. Razširjeni povzetki vseh prispevkov na konferenci so objavljeni v obliki zbornika, ki je dostopen preko sistema COBISS. Ker je bila konferenca izjemno dobro sprejeta in mislimo, da je koristna za vse vpletene od študentov do strokovnjakov bomo z njeno organizacijo nadaljevali in jo drugo leto še razširili.

Organizacijski odbor 7. KMJS: Anže Pungerčič, Jan Malec, Ingrid Vavtar in Domen Kotnik, Odsek za reaktorsko fiziko, IJS.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem