English


 
 
NOVICE
Slike s študentske arene
29.11.2011

Slike s študentske arene so na voljo tukaj

Z interne MMG konference pa tukaj

Zapisnik s sestanka 21.4.2011
05.05.2011

Dodan je zapisnik s sestanka iz dne 21.4.2011.

Vodstvo MMG
04.05.2011

Predsednik MMG je

Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa

Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva.

Strokovna ekskurzija DJS v Francijo

Slike najdete tu in tu.

Društvo jedrskih strokovnjakov, oziroma mreža mlade generacije je letos spet organizirala nekajdnevno strokovno ekskurzijo. Tokrat smo šli v Francijo, natančneje v dolino reke Rone, kjer smo si podrobneje ogledali postopke obogatevanja urana in izdelave gorivnih elementov.

Odhod avtobusa izpred parkirišča ICJT je bil v sredo 28.10.2007 v zgodnjih večernih urah. Na avtobusu je imel Luka Snoj pregledno predavanje, v katerem je predstavil postopke, ki smo si jih nato v Franciji podrobneje pogledali. V Franciji podjetje Areva pokriva celoten jedrski gorivni cikel z izjemo rudnikov urana. Gorivni cikel lahko v grobem razdelimo na tri faze, in sicer na izdelavo goriva, uporabo le-tega v reaktorjih in ravnanje z izrabljenim gorivom. Na tokratni ekskurziji je bil velik poudarek na prvi fazi, saj so vsi obiskani objekti razen enega spadali v ta del gorivnega cikla.

Po celonočni vožnji čez Italijo smo namreč v zgodnjih jutranjih urah prispeli v Romans-sur-Isere, kjer smo si ogledali tovarno FCBC za izdelovanje gorivnih elementov. Gre za zadnjo fazo v postopku izdelave jedrskega goriva. Proizvodnjo v tovarni lahko razdelimo na dva koraka. V prvem vzporedno poteka izdelava tabletk UO2 iz predhodno obogatenega urana v spojini UF6 ter izdelava srajčk gorivnih palic iz cirkonijevih zlitin. Sledi vstavitev tabletk v srajčke in varjenje gorivnih elementov.

Po kosilu smo se odpravili južneje, v Marcoule, kjer smo si ogledali razstavo o jedrski energiji in energetiki nasploh Visiatome ter hitri oplodni 145MWe reaktor Phenix. Zaradi manjše absorpcije nevtronov v hladilu je možno oplojevanje, po drugi strani pa je zaradi tršega spektra potrebna večja obogatitev goriva. V oči nam je padel tudi nekoliko ostrejši varnostni nadzor, kar je razumljivo, saj je plutonij, ki nastaja v reaktorju, tudi strateškega pomena.

Sledil je večerni ogled mesta Avignon.

Naslednji dan smo se odpravili v Pierrelatte, kjer stoji ogromen kompleks Tricastin, ki obsega tovarno COMURHEX za kemijsko konverzijo UF4 →UF6, tovarno EURODIF za obogatevanje urana in štiri tlačnovodne 900MWe reaktorje, ki poganjajo kompleks.

V tovarni COMURHEX pridobljeni UF6 prenesejo v tovarno EURODIF, kjer poteka obogatevanje po metodi plinske difuzije. Delež svetovne proizvodnje obogatenega urana je več kot 25%. Ločevanje izotopov s plinsko difuzijo bazira na njihovi masni razliki. Separacija na posameznem koraku je zelo majhna: tovarna tako obsega 1400 zaporednih kaskad za ločevanje.

Z odvečno toploto s kompleksa Tricastin 'grejejo' bližnjo reko Rono, nekaj je spuščajo v zrak preko dveh velikih hladilnih stolpov, del pa se porablja za ogrevanje krokodilje farme, ki smo si jo popoldne tudi ogledali. Sledila je nastanitev v hotelu in večerni ogled mesta Arles.

Naslednje jutro, v soboto 1.12., smo se odpravili proti Ljubljani. Vmes smo se ustavili v Nici, kjer smo občudovali prelepo plažo in mesto, decembrsko sonce pa je omogočalo sprehajanje v kratkih rokavih! V okolici Nice smo si nato ogledali še parfumerijo, Monte Carlo smo pa žal videli le iz avtobusa.

V Ljubljano smo prispeli v noči na nedeljo okrog 1 ure zjutraj. Kljub naporni vožnji udeležencem ni žal, da smo se izleta udeležili. Zanimivi ogledi in večerno druženje je dovolj velik razlog, da že nestrpno pričakujemo naslednjo ekskurzijo.

Zahvala Sklau za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK za finančno pomoč.

Za podporo se zahvaljujemo tudi Agenciji za radioaktivne odpadke.

Slike najdete tu in tu.

Gašper Žerovnik, MMG

ZANIMIVOST
 O mreži mlade generacije

Prihodnost jedrske industrije je v rokah mlade generacije, zato

MMG spodbuja in podpira izobraževanje, izmenjavo znanja in strokovno udejstvojvanje mladih inženirjev, tehnikov in usposobljenega osebja na jedrskem področju: od šol do univerz in industrije.

MMG pomeni zanimive kariere za mlade.

MMG aktivno sodeluje v nacionalnem zdrdruženju jedrskih strokovnjakov DJS, ter v evropskem združenju Young Generation Network

MMG organizira različne strokovne aktivnosti in približuje seminarje, konference in ostala tehnična srečanja mladim, ter spodbuja dialog med potrebami trga dela in potreb ter strokovnega znanja mladih Vodstvo MMG

Predsednik MMG je Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva. Ekskurzije

Kako je bilo na letošnji ekskurziji, v Francijo, ki jo je v imenu DJS organiziral MMG si lahko prebereš tukaj.

Slike pa so dostopne tu in tu.