English


 
 
NOVICE
Slike s študentske arene
29.11.2011

Slike s študentske arene so na voljo tukaj

Z interne MMG konference pa tukaj

Zapisnik s sestanka 21.4.2011
05.05.2011

Dodan je zapisnik s sestanka iz dne 21.4.2011.

Vodstvo MMG
04.05.2011

Predsednik MMG je

Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa

Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva.

MMG na Študentski areni

Člani Mreže mlade generacije (MMG), mladi člani Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije, smo tudi letos nastopili na Študentski areni. Študentska arena, že deveta po vrsti, se je odvijala oktobra na Gospodarskem razstavišču, na več kot 150-tih stojnicah so se predstavila najrazličnejša društva, organizacije, fakultete in podjetja, dogajanju pa je prisostvovalo okoli 25.000 bolj ali manj zainteresiranih študentov in dijakov.

Namen naše udeležbe je bil poleg klasičnih vsebin (predstavitev dela Društva jedrskih strokovnjakov, predstavitev raziskav na jedrskem področju v Sloveniji, prikaz možnosti zaposlitve ter nadaljnjega študija na Fakulteti za Matematiko in Fiziko Univerze v Ljubljani…itd) predvsem popularizacija nameravane gradnje drugega bloka v NEK, s čimer je bila večina obiskovalcev že seznanjena iz medijev. Naša naloga je bila predvsem, prikazati študentom bodoči blok kot unikatno priložnost za zaposlitev ter prikazati perspektivnost omenjenega področja s ponazoritvami iz tujine (Finska, Francija, Bulgarija…). Da pa ne bi celoten nastop zvenel preveč tehnično suhoparno, smo razstavni prostor opremili s helijevimi baloni (smiley-i), resna pa so bila tudi razmišljanja o kaki prikupni hostesi, ki bi pritegnila pozornost, tako da ta možnost ni izključena v prihodnje:) Namreč za študentsko publiko je v prvi vrsti pomembna pritegnitev pozornosti, konkretna predstavitev pa je tako mogoča šele v drugem koraku.

Da pa ne bi pozabili na bolj resne in podučene, smo razstavni prostor opremili še z maketo gorivnega elementa in reaktorske posode (žal razstavnih eksponatov nismo imeli na voljo vse dni). V tem primeru se je kaj hitro razvila debata, kjer smo na hitro razložili delovanje jedrske elektrarne. Za tiste, ki jih je zanimalo več oz. je nam zmanjkalo konkretnih odgovorov, pa smo imeli izobešene plakate o raziskovalnem delu naših članov ter zloženke.

Opazili smo, da je imela velika večina obiskovalcev (študentov) pozitiven odnos do jedrske energije, kar kažejo tudi nekatere ankete – namreč, da mladi niso nenaklonjeni jedrski energiji.

Sodelovali smo: Luka Štrubelj, Duško Kančev, Marko Giacomelli, Gašper Žerovnik, Robert Bergant, Samo Furst ter Marko in Matej iz ARAO.

Andrej Kavčič in Jernej Kovačič, MMG

ZANIMIVOST
 O mreži mlade generacije

Prihodnost jedrske industrije je v rokah mlade generacije, zato

MMG spodbuja in podpira izobraževanje, izmenjavo znanja in strokovno udejstvojvanje mladih inženirjev, tehnikov in usposobljenega osebja na jedrskem področju: od šol do univerz in industrije.

MMG pomeni zanimive kariere za mlade.

MMG aktivno sodeluje v nacionalnem zdrdruženju jedrskih strokovnjakov DJS, ter v evropskem združenju Young Generation Network

MMG organizira različne strokovne aktivnosti in približuje seminarje, konference in ostala tehnična srečanja mladim, ter spodbuja dialog med potrebami trga dela in potreb ter strokovnega znanja mladih Vodstvo MMG

Predsednik MMG je Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva. Ekskurzije

Kako je bilo na letošnji ekskurziji, v Francijo, ki jo je v imenu DJS organiziral MMG si lahko prebereš tukaj.

Slike pa so dostopne tu in tu.