English


 
 
NOVICE
Slike s študentske arene
29.11.2011

Slike s študentske arene so na voljo tukaj

Z interne MMG konference pa tukaj

Zapisnik s sestanka 21.4.2011
05.05.2011

Dodan je zapisnik s sestanka iz dne 21.4.2011.

Vodstvo MMG
04.05.2011

Predsednik MMG je

Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa

Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva.

Strokovna ekskurzija DJS v Srbijo in Romunijo

Mreža mlade generacije Društva jedrskih strokovnjakov je letos organiziralo štiridnevno strokovno ekskurzijo. Pot nas je vodila v Srbijo, kjer smo si ogledali HE Đerdap na Donavi, in Romunijo, kjer smo si ogledali tovarno težke vode v mestu Drobeta – Turnu Severin ter jedrski reaktor tipa CANDU v Cernavodi. Izlet je organizirala Melita Lenošek.

Odhod avtobusa izpred parkirišča ICJT je bil v sredo 5.11.2008 v zgodnjih jutranjih urah. Po celodnevni vožnji čez Hrvaško in Srbijo smo prespali v mestu Kladovo ob Donavi, nedaleč stran od hidroelektrarne Đerdap, katere obisk je sledil naslednje dopoldne, po kratkem ogledu ostankov utrdb Fetislan in Diana iz rimskih časov.

HE Đerdap je z maksimalno močjo nekaj več kot 2 GW največja elektrarna na Donavi in ena največjih v Evropi. Kot skupni projekt Romunije in takratne Jugoslavije je bila prvič priključena na omrežje leta 1970. Na vsaki strani je po 6 turbin in generatorjev. Maksimalen padec vode je 30 m. Romunski del elekrarne je bil nedavno tega obnovljen, z zamenjavo turbin in generatorjev so namreč za nekaj več kot 10% povečali izkoristek. Isto v kratkem čaka tudi srbsko stran.

Po prečkanju Donave je sledil ogled tovarne težke vode Drobeta – Turnu Severin, ki je daleč največja tovrstna tovarna v Evropi in edina, ki proizvaja na industrijski skali (okrog 150 ton težke vode na leto z vsebnostjo 99.99% devterija in 200 ton letno s 99.85% vsebnostjo devterija in 4000 t/leto vode z rahlo povečano vsebnostjo devterija). Proizvodnja poteka v dveh fazah. Prva faza izkorišča ravnotežno kemijsko reakcijo med D2O in H2S, katere ravnovesno stanje je odvisno od temperature. S spremembo temperature se torej kontrolira koncentracijo devterija v določeni fazi. Na ta način dobijo vodo z obogatitvijo 4-12%, ki jo vodijo v drug del procesa – večfazno destilacijo. Z izkoriščanjem razlike v vrelišču med lahko in težko vodo dosežejo do 99.99 odstotno koncentracijo devterija v vodi. Morda je zanimiv podatek, da je kljub le 10 km oddaljeni HE Đerdap, ki ima občasno celo preseček elekrične energije, ceneje, da tovarna toplotno energijo dobiva od manjše toplarne na premog v bližini. Velik poudarek v tovarni dajejo tudi preprečevanju in detekciji morebitnih izpustov H2S v okolje, saj gre za kemijsko izredno strupeno snov. Zanimivo pa je dejstvo, da so senzorji, ki jih uporabljajo, približno trikrat manj občutljivi od človeškega nosu!

Glavni porabnik težke vode so seveda težkovodne jedrske elektrarne, uporablja pa se tudi za razne raziskave, na področju jedrske fuzije, pa tudi v biologiji in medicini. Voda z rahlo povečano vsebnostjo devterija je uporabna predvsem v kozmetiki in medicini, saj je npr. uporabna za zdravljenje določenih vrst raka.

Po naporni vožnji po romunskih 'cestah' in nočitvi v Bukarešti (še prej smo si ogledali Ceauşescujevo palačo in glavno mestno avenijo v vsej svoji veličini) smo naslednji dan obiskali težkovodno jedrsko elektrarno Cernavoda, edino tovrstno v Evropi. Kljub višji ceni proizvedene energije v primerjavi s klasičnimi tlačnovodnimi reaktorji se je Romunija odločila za to opcijo, ker je s tem dosegla večjo neodvisnost v primeru morebitne krize. Kanadski reaktor tipa CANDU namreč zaradi manjše absorpcije nevtronov v težki vodi omogoča proizvajanje električne energije na naravni uran, zato je Romunija lahko samozadostna, kar se jedrskega gorivnega cikla tiče. Imajo rudnik urana, ki sicer trenutno ni v uporabi, tovarno CANDU goriva ter omenjeno tovarno težke vode. Elektrarna ima trenutno dva bloka po 700 MWe, kar skupno znese nekaj manj kot 10% vse proizvedene energije v Romuniji, in še dva v gradnji (na lokaciji je sicer že postavljenih 5 zadrževalnih hramov, ker je Ceauşescu nekoč v svojem govoru zmotno izjavil, da je v planu izgradnja petih reaktorjev).

Kar se tiče uradnega dela, je bila strokovna ekskurzija s tem zaključena, sledila je dolga vožnja domov z omembe vrednim triurnim obiskom Beograda. Večina je postanek med drugim izkoristila tudi za ogled znamenitega Kalemegdana s pogledom na sotočje Save in Donave, nekateri jugonostalgiki pa so celo uživali v vožnji z legendarno stoenko.

S prihodom v Ljubljano v noči s sobote na nedeljo okrog 1 ure zjutraj smo zaključili zelo naporno, a zanimivo in poučno štiridnevno ekskurzijo. Udeleženci imajo sedaj približno leto dni časa, da napolnijo baterije, preden spet odidejo novim dogodivščinam naproti.

Gašper Žerovnik, MMG

ZANIMIVOST
 O mreži mlade generacije

Prihodnost jedrske industrije je v rokah mlade generacije, zato

MMG spodbuja in podpira izobraževanje, izmenjavo znanja in strokovno udejstvojvanje mladih inženirjev, tehnikov in usposobljenega osebja na jedrskem področju: od šol do univerz in industrije.

MMG pomeni zanimive kariere za mlade.

MMG aktivno sodeluje v nacionalnem zdrdruženju jedrskih strokovnjakov DJS, ter v evropskem združenju Young Generation Network

MMG organizira različne strokovne aktivnosti in približuje seminarje, konference in ostala tehnična srečanja mladim, ter spodbuja dialog med potrebami trga dela in potreb ter strokovnega znanja mladih Vodstvo MMG

Predsednik MMG je Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva. Ekskurzije

Kako je bilo na letošnji ekskurziji, v Francijo, ki jo je v imenu DJS organiziral MMG si lahko prebereš tukaj.

Slike pa so dostopne tu in tu.