English


 
 
NOVICE
Slike s študentske arene
29.11.2011

Slike s študentske arene so na voljo tukaj

Z interne MMG konference pa tukaj

Zapisnik s sestanka 21.4.2011
05.05.2011

Dodan je zapisnik s sestanka iz dne 21.4.2011.

Vodstvo MMG
04.05.2011

Predsednik MMG je

Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa

Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva.

Ogled NE Krško in raziskovalnega reaktorja TRIGA na IJS ter podelitev nagrad mladim energetikom

DJS je ob pomoči MMG spomladi letos razpisalo Natečaj mladih energetikov. Ena od nagrad za vse udeležence natečaja je bila ogled raziskovalnega reaktorja TRIGA in NE Krško. Ker je bilo vseh udeležencev natečaja manj kot je bilo prostora na avtobusu, je društvo na strokovno ekskurzijo povabilo tudi študente višjih letnikov naravoslovno-tehniških fakultet. Odziv študentov je bil tako velik, da na žalost nismo morali peljati vseh. V okviru izleta pa je bila organizirana tudi podelitev nagrad natečaja mladih energetikov.

Nagrajenci natečaja, nekaj študentov strojništva, fizike in elektrotehnike smo se dne 11.10. 2007 odpeljali v Krško. Že na avtobusu je vsak udeleženec izleta dobili mapo z informativnim gradivom o jedrski energiji ter povezanimi temami. Najprej smo odšli v Kulturni dom v Krškem, kjer so nas sprejeli organizatorji natečaja, predstavniki NE Krško in Sklada za financiranje razgradnje NE Krško. Sledila je podelitev nagrad trem najboljšim na natečaju ter podelitev posebne nagrade najmlajšemu udeležencu natečaja, ki obiskuje šele 5. razred osnovne šole.

Podelitvi je sledilo predavanje o osnovah jedrske tehnologije ter ogled Informativnega centra NEK. Nato smo se odpeljali še do elektrarne, kjer smo si ogledali še simulator, jez na Savi ter turbinsko halo. V tem času je v elektrarni ravno potekal remont, zato je bilo v sami elektrarni precej živahno. Na žalost je ravno zaradi remonta ogled potekal hitreje kot ponavadi. Po drugi strani pa je bil ogled ravno zaradi remonta toliko bolj zanimiv, saj je bilo veliko komponent razstavljenih. Po ogledu elektrarne se je zelo prileglo okusno kosilo v restavraciji elektrarne, nato pa smo se napotili proti Reaktorskemu centru Podgorica na ogled raziskovalnega reaktorja TRIGA. Najprej smo si ogledali kontrolno sobo, nato pa smo šli na reaktorsko ploščad ter si z vrha ogledali reaktorsko sredico. Med ogledom smo se seznanili tudi z vsemi aktivnostmi (raziskave, šolanje, obsevanja, …), ki potekajo na reaktorju TRIGA ter si ogledali nekaj raziskovalnih naprav.

Vodja projekta: Leon Cizelj, Luka Snoj, Luka Štrubelj

Poročilo pripravil: Luka Snoj

ZANIMIVOST
 O mreži mlade generacije

Prihodnost jedrske industrije je v rokah mlade generacije, zato

MMG spodbuja in podpira izobraževanje, izmenjavo znanja in strokovno udejstvojvanje mladih inženirjev, tehnikov in usposobljenega osebja na jedrskem področju: od šol do univerz in industrije.

MMG pomeni zanimive kariere za mlade.

MMG aktivno sodeluje v nacionalnem zdrdruženju jedrskih strokovnjakov DJS, ter v evropskem združenju Young Generation Network

MMG organizira različne strokovne aktivnosti in približuje seminarje, konference in ostala tehnična srečanja mladim, ter spodbuja dialog med potrebami trga dela in potreb ter strokovnega znanja mladih Vodstvo MMG

Predsednik MMG je Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva. Ekskurzije

Kako je bilo na letošnji ekskurziji, v Francijo, ki jo je v imenu DJS organiziral MMG si lahko prebereš tukaj.

Slike pa so dostopne tu in tu.