English


 
 
NOVICE
Slike s študentske arene
29.11.2011

Slike s študentske arene so na voljo tukaj

Z interne MMG konference pa tukaj

Zapisnik s sestanka 21.4.2011
05.05.2011

Dodan je zapisnik s sestanka iz dne 21.4.2011.

Vodstvo MMG
04.05.2011

Predsednik MMG je

Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa

Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva.

Interna konferenca MMG

slike z Interne Konference MMG-ja 29.11.2011 (avtor: Luka Snoj).

Več o konferenci lahko izveste tukaj.


STROKOVNA EKSKURZIJA V FRANCIJO

Vabimo vas, da se udeležite letošnje strokovne ekskurzije Društva jedrskih strokovnjakov v Francijo, na kateri se bomo podrobneje seznanili s postopki obogatevanja urana in izdelave gorivnih elementov.

Odhod iz parkirišča pred ICJT (zemljevid) bo v sredo 28. novembra v večernih urah, predviden prihod v Ljubljano je v soboto 1. decembra zvečer oziroma v noči na nedeljo. Del stroškov ekskurzije bodo krili udeleženci in sicer: 45 € člani z gotovino na avtobusu, 120 € člani ki potrebujejo račun ter 200 € nečlani. V ceno je vključen prevoz, morebitni organizacijski stroški in vstopnine, ter 2x nočitev z zajtrkom, 1x večerja, ter morda kakšno presenečenje.

Prijave sprejema gdč. Tanja Klopčič preko e-maila: Tanja.Klopcic@ijs.si. Za prijavo je potrebno poslati fotokopijo potnega lista, ter številko GSM telefona na katerem ste dosegljivi. Potni list je potem nujno imeti pri sebi. Število mest je omejeno, v kolikor bo potrebno, bomo upoštevali vrstni red prijav.

Rok za prijavo je 30. oktober 2007.

Podrobnejši opis poti: V večernih urah v sredo 28. novembra, se bomo odpravili proti Franciji, v dolino reke Rhone. V četrtek dopoldne si bomo ogledali Arevino tovarno FBFC v Romans-sur-Isere, kjer izdelujejo 'tabletke' in gorivne elemente. Nato se bomo odpravili vzdolž Rhone v Marcoule, kjer si bomo ogledali Visiatome (francoski informacijski center za jedrsko tehnologijo) in hitri oplotni reaktor Phenix (250 MW). V petek se bomo za cel dan opravili v Pierrelatte (na sliki), kjer si bomo ogledali ogromen jedrski kompleks, ki ga sestavljajo štirje bloki PWR elektrarne Tricastin (25,1 TWh/leto), skupina Areva pa ima na tej lokaciji več podjetij, ki se ukvarjajo z različnimi fazami obogatevanja urana. Dogovorili smo se za ogled tovarne COMURHEX (UF4→ UF6), in tovarne EURODIF (1400 kaskad za difuzijsko ločevanje U235 od U238).

Z odvečno toploto iz elektrarne Tricastin v Pierrelattu pa se grejejo tudi krokodili v farmi krokodilov. Če bo le čas dopuščal, si bomo te prikupne živalice skušali ogledati. V Ljubljano, na izhodiščno točko (parkirišče pred ICJT) se bomo vrnili v soboto 1. decembra pozno zvečer oziroma v noči na nedeljo.

----------------------------------------------------------

STROKOVNA EKSKURZIJA V BELGIJO

Odhod avtobusa je 10. oktobra ob 17h iz parkirišča pred ICJT (zemljevid) , predvideni prihod pa v soboto zjutraj okoli 1h.

NUJNO!!! Skrajni rok za prijavo na ekskurzijo je (bil) torek, 26.9.2006 ob 10 uri!

Vabimo te na strokovno ekskurzijo v Belgijo, ki bo v dneh od 10. do 13. oktobra. Na ekskurziji si bo mogoče ogledati eno izmed treh 1000 MW NE Tihange (na sliki), Belgijski raziskovalni center za jedrsko energijo, kjer bomo videli 3 raziskovalne reaktorje, ter raziskovalno trajno odlagališče visoko radioaktivnih odpadkov HADES. Skupaj z bivšo predsednico DJS in sedanjo evroposlanko dr. Romano Jordan Cizelj, pa tudi evropski parlament. Na pot se bomo odpravili z avtobusom. V participaciji je vštet prevoz in nočitve. Predvidevamo, da bodo brezplačni tudi nekateri obroki.
- Okvirni program ekskurzije (40 kB)
- Program ogleda SCK-CEN (41 kB)

Udeleženci bodo del stroškov krili sami in sicer:
- člani DJS: 45 EUR
- nečlani DJS: 200 EUR

Prijave skupaj z imenom, naslovom, rojstnim datumom, rojstnim krajem, številko potnega lista, nazivom delovne organizacije ter GSM številko, prosim pošljite gdč. Tanji Klopčič (email: ime.priimek@ijs.si).

----------------------------------------------------------

SLOVENIJA ZNIŽUJE CO2

V soboto, 10. junija 2006, je bil v okviru projekta SLOVENIJA ZNIŽUJE CO2 organiziran kolesarski izlet iz Ljubljane v Tehnični muzej Bistra pri Vrhniki, ki smo se ga udeležili tudi MMG-jevci. Organiziralo ga je Britansko veleposlaništvo v sodelovanju z British Council, Ljubljansko kolesarsko mrežo in Okoljskim centrom (društva Umanotera, Fokus, Slovenski E-forum in drugi). Udeležili smo se ga tudi člani DJS.

Poročilo in fotografije iz izleta se nahajajo tule.

----------------------------------------------------------

PRESTAVITVENA ZGIBANKA DJS

Pred kratkim je bil zaključen projekt "Predstavitvena zgibanka DJS". Zgibanko bomo razdeljevali ob različnih priložnostih, lahko pa tudi kontaktiraš koga izmed MMG-jevcev, pa ti jo bo poslal po pošti.

Tule si lahko ogledaš prvo stran zgibanke (~1.5 MB):

in tule drugo stran zgibanke (~0.5 MB):

Če te zanima več informacij o zgibanki in pa seveda tudi končno poročilo klikni tukaj.

----------------------------------------------------------

6. ŠTUDENTSKA ARENA

Kot vsako leto, je tudi letos oktobra svoja vrata odprla največja izobraževalno-sejemska prireditev za mlade iz vse Slovenije. Informacije, zabava, druženje, nagradne igre, nepozabni nastopi, doživetja. Vse to je bilo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od 18. do 20. oktobra.

Seveda smo bili prisotni tudi MMG-jevci v imenu Društva jedrskih strokovnjakov.

Klikni in si preberi poročilo !!

----------------------------------------------------------

VABILO NA SVETOVNI KONGRES MLADIH JEDRSKIH STROKOVNJAKOV IYNC 2006

Priprave na mednarodni kongres mladih jedrskih stokovnjakov IYNC 2006 so že zelo daleč. Tokrat je lokacija Stockholm in Olkiluoto in sicer bo kongres potekal med 18. in 23. junijem 2006. Tema je jedrska, zato ste vsi člani MMG-ja vabljeni, da se ga udeležite. Prijavite lahko prispevke iz dela, ki ga strokovno opravljate. Lansko leto se je kongresa v Kanadi udelelžil naš predstavnik Tilen Jenko.

Vse informacije o kongresu najdete na spletni strani: IYNC ali pa v naslednji pdf datoteki: (659 kB). Pohitite, kajti čas za oddajo povzetkov se izteka (deadline: 15. oktober).

Važno:
Vsako leto so na voljo tudi IAEA sponzorska sredstva. Oseba, ki je že bila štipendirana v preteklih letih ne more več kandidirati. Ker je nas malo je verjetnost za pridobitev štipendije precej velika. Ko bo IAEA razpisala štipendijo boste preko e-pošte obveščeni. Ponavadi je objava precej pozno, tik pred kongresom.

----------------------------------------------------------

UNITED NATIONS CLIMATE CHANGE CONFERENCE

The United Nations Climate Change Conference (COP 11 and COP/MOP 1) will take place 28 November to 9 December 2005 in Montreal, Canada. More information about the conference ca be found on the following site:
http://unfccc.int/meetings/cop_11/items/3394.php

In the past, mainly during Gaston's chair period, ENS YGN has had a strong participation at the conference. This year we will organize a sidebar event together with NA-YGN. Hans Korteweg (hans.korteweg@foratom.org) will be the team leader on the ENS YGN side, but we would of course like to involve as many YGN members as possible. The idea is to invite one very important and interesting speaker and then have a long discussion after, and eventually a small reception at the end. At this time our invited speaker has not confirmed his participation but we will make sure we have an interesting speaker! In addition, we will have a stand marketing IYNC-2006 and perhaps also information about country wise YGN activities.

In case you or some other YGN member from your country is participating at the conference, please let Hans know and thereafter Hans can involve the person in question in our activities. I hope we can continue our strong YGN participation at the conference!

----------------------------------------------------------

Vabilo na jesenski YGN Core meeting

Naslednji YGN Core meeting bo v Angliji, Bristol 22. in 23. oktobra 2005. Zelo je zaželjeno, da se ga udelelži kdo od članov slovenskega MMG. Kdor ima to možnost naj se javi.

Informacije o jesenskem YGN sestanku:

The UK YGN are very proud to be hosting the next ENS meeting, and it will be held in Bristol on 22 and 23 October. Bristol has its own airport and I attach a link below which shows the destinations you can fly from: link to airport

The preferred airport is Bristol and I would recommend you fly to Bristol if possible.

Heathrow flys to most destinations in the world and Bristol can be reached easily from there. The cheapest, and easiest option, is by coach. The direct service takes 2 hours and costs approx. £31 (http://www.nationalexpress.com/). Birmingham is also a possibility, but coaches to Bristol are not as frequent, take longer and costs about the same.

An agenda with preferred accommodation etc will be issued as soon as possible to enable the cheapest flights to be booked!

Finally, I would like to apologise for not going out on Sunday night.

Unfortunately, I had lost my voice and felt quite poorly - I will make up for it in Bristol!!

Best Regards & Looking forward to seeing you all in Bristol!

Becky

----------------------------------------------------------

Končan je 'European Nuclear YG Forum 2005'

V času med 7. in 12. junijem je v Zagrebu potekal 'European Nuclear YG Forum 2005'. Gostila in organizirala ga je hrvaška MMG. Forum je bil izredno uspešen iz vseh pogledov. Udeležilo se ga je nadpričakovano število mladih iz vse Evrope in tudi nekaj predstavnikov iz bolj oddaljenih kontinentov. Tako je forum je naštel 85 mladih jedrskih strokovnjakov iz 19 držav. Poleg zelo bogatega strokovnega dela so se hrvaški kolegi izredno potrudili tudi za neformalno druženje v večernih urah. Program je bil kulinarično in kulturno zelo pester, predvsem pa poceni oz. brezplačen, kar je za nas mlade še posebej pomembno. Vsi udeleženci, še posebno zahodnjaki so bili zelo pozitivno presenečeni nad hrvaško gostoljubnostjo in organizacijo.

Forum je bil orgnaiziran v počastitev 10. obletnice obstoja evropskega YGN. Verjetno bo forum postal tradicija in se bo vršil na vsaki dve leti.

Klikni za več informacij: poizvedi

----------------------------------------------------------

Evropski YGN ima novo vodstvo

Novi Chair evropskega YGN je dosedanji Co-chair Dahlbacka Kim iz Finske. Co-chair pa je Igor Vukovič iz Hrvaške.
Igor je bil izvoljen na zadnjem Core Meetingu 11. junija v Zagrebu. Člani MMG-ja se ga spomnimo iz slovensko-hrvaške ekskurzije na Slovaško in Madžarsko.
Dosedanji predsednik Alexander Tsibulya se z vodstva evropskega YGN umika.

----------------------------------------------------------

Vabilo na skupščino Društva jedrskih strokovnjakov

Redna letna skupščina DJS bo v četrtek, 05. maja, 2005 ob 16:00 v prostorih Izobraževalnega centra za jedrsko tehnologijo (ICJT) Reaktorski center Brinje pri Ljubljani. Po skupščini ste vsi člani vabljeni na manjši prigrizek!

Predvideni dnevni red:
1. Izvolitev delovnega predsedstva skupščine
2. Poročilo predsednice DJS ter sekcij MMG in Alfa o delu v letu 2004
3. Poročilo Nadzornega odbora
4. Načrt dejavnosti za leto 2005 in finančni načrt
5. Razno

----------------------------------------------------------

V ponedeljek 25. aprila ob 16.30, bo na Reaktorskem centru IJS v Podgorici delovni sestanek MMG.

Obvezna je prisotnost vodij projektov.

Zaželjena je prisotnost vseh članov, ki ste pripravljeni delati.

Dnevni red:
1). Zgibanka DJS
2). Odbojka
3). Majice
4). Ekskurzija
5). Ponudba MMG na spletu
6). Spletna stran
7). Članki
8). YGN forum - Zagreb
9). Razno

Lepo povabljeni!

ZANIMIVOST
 O mreži mlade generacije

Prihodnost jedrske industrije je v rokah mlade generacije, zato

MMG spodbuja in podpira izobraževanje, izmenjavo znanja in strokovno udejstvojvanje mladih inženirjev, tehnikov in usposobljenega osebja na jedrskem področju: od šol do univerz in industrije.

MMG pomeni zanimive kariere za mlade.

MMG aktivno sodeluje v nacionalnem zdrdruženju jedrskih strokovnjakov DJS, ter v evropskem združenju Young Generation Network

MMG organizira različne strokovne aktivnosti in približuje seminarje, konference in ostala tehnična srečanja mladim, ter spodbuja dialog med potrebami trga dela in potreb ter strokovnega znanja mladih Vodstvo MMG

Predsednik MMG je Gašper Žerovnik e-pošta,

podpredsednik pa Duško Kančev e-pošta.

Seznam članov in vodstva. Ekskurzije

Kako je bilo na letošnji ekskurziji, v Francijo, ki jo je v imenu DJS organiziral MMG si lahko prebereš tukaj.

Slike pa so dostopne tu in tu.