Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije  
Poročilo z ekskurzije v JE Bohunice in IAEA na Dunaju  
 


Poročilo z ekskurzije v jedrsko elektrarno Bohunice (Slovaška) in
Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju
V dneh 21. in 22. oktobra se je 25 članov Društva jedrskih strokovnjakov udeležilo strokovne ekskurzije na Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju in v slovaško jedrsko elektrarno v Bohunicah.

Najprej smo si ob enournem vodstvu ogledali celoten kompleks Združenih narodov, kjer ima svoj sedež šest centrov te organizacije. To so agencije za industrijski razvoj, droge, kriminal, gospodarstvo, vesolje in, kot največji del centra ZN na Dunaju, tudi IAEA. Med ogledom smo izvedeli marsikaj zanimivega, med drugim, da je na Dunaju tudi urad za preprečevanje mednarodnega terorizma. Ta urad je do 11. septembra 2001 zaposloval le dva človeka, nato pa je doživel velik razmah. Predavanja na temo IAEA, ki je sledilo, so se udeležili kar trije visoki predstavniki te organizacije, med drugim tudi vodja PR. Le-ti so po predavanju potešili našo radovednost v zvezi z njihovo organizacijo.

V jedrski elektrarni v Bohunicah smo si naslednji dan najprej ogledali turbinsko zgradbo, nato pa so vseh 25 udeležencev spustili v kontrolno sobo enega izmed štirih reaktorjev. Razpršeni med kontrolnimi ploščami smo tako prisluhnili razlagi o karakteristikah elektrarne in preteklim prigodam. Nato smo prejeli halje, pokrivala in dozimetre ter si šli ogledati še primarna kroga dveh izmed štirih reaktorjev pri čemer smo se sprehajali le nekje 8 m nad aktivnim delom delujočega reaktorja, kar je tudi posebno doživetje. Pri vsem tem se doza, ki smo jo prejeli, ni znatno razlikovala od naravnega ozadja.

Seveda pa nismo vsega časa namenili le stroki. V Bratislavi smo se na večerji srečali s predsednikom Slovaškega društva in prebili nekaj prijetnih uric v restavraciji v starem mestu ter nato ob ogledu znamenitosti. Naslednji dan pa smo se sprehodili po lepem starem mestu Trnava, ki slovi po največjem številu cerkev na prebivalca.Slike z ekskurzije